Trebuie instituită ordinea în organismele de monitorizare şi control ale administraţiilor locale deoarece nu este posibil să existe autorităţi locale care au grad de colectare 20-30 la sută, când media pe ţară este 79,4 la sută, şi altele care au peste sută la sută, a declarat ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea. Ministrul a făcut precizarea la Buşteni, la reuniunea de lucru la care participă reprezentanţii administraţiei publice locale din toată ţara.
"Dacă facem descentralizarea administrativă a cheltuielilor şi dăm către autorităţile locale să dispună de cheltuieli în baza propriilor programe de dezvoltare, atunci transferăm şi responsabilitatea colectării' a subliniat Pogea. Ministrul Finanţelor a afirmat că în cele trei zile de derulare a lucrărilor reuniunii de la Buşteni s-a discutat despre o evaluare a cheltuielilor de funcţionare ale statului şi, în principal, despre reducerea acestor cheltuieli de funcţionare în favoarea cheltuielilor pentru investiţii şi de capital, iar acest lucru va fi posibil prin determinarea normativelor de personal şi pe baza standardelor de calitate care trebuie asigurate de autorităţile publice locale cetăţenilor lor.
"Aceasta înseamnă ca la finalul fiecărei etape pe care o parcurgem în procesul de descentralizare, este vorba de învăţământ, sănătate, cultură, inclusiv cheltuielile administraţiei publice locale, să se facă de o manieră transparentă în baza unor criterii şi principii asupra cărora cădem de acord", a precizat Pogea, adăugând că trebuie avut în vedere că 'resursele sunt limitate, iar nevoile nelimitate'. Gheorghe Pogea a adăugat că un alt principiu avut în vedere se referă la cheltuielile de funcţionare ale statului care trebuie să scadă ca pondere în PIB, în favoarea cheltuielilor de dezvoltare şi de investiţii. 'Acum încercăm să punem la punct mecanismele, paşii şi etapele pe care vrem să le facem astfel ca bugetul pe 2010, la care se lucrează în acest an, să aibă la bază aceste normative de personal, standarde de calitate şi de cost', a spus el, citat de Agerpres.
Ministrul Finanţelor crede că astfel administraţia locală se va depolitiza printr-un proces transparent de alocare a resurselor publice, acest lucru numărându-se printre obiectivele avute în vedere de toţi cei prezenţi la reuniune.
La rândul său, social-democratul Liviu Dragnea, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, a menţionat că discuţiile de la Buşteni au abordat punctual problemele cheltuirii banului public, iar reprezentanţii administraţiei publice locale au reuşit să cadă de acord cu ministrul Finanţelor în ceea ce priveşte normativele de personal şi standardele de calitate şi cost în vederea modificării Legii finanţelor publice locale. Concluziile reuniunii, care vor fi prezentate duminică, vor fi prezentate într-un document care va fi supus aprobării politice în coaliţia de guvernare, apoi în Guvern şi în Parlament. Sâmbătă, reprezentanţii administraţiei publice locale au discutat despre standarde de calitate şi de cost privind educaţia. "În principiu, s-a convenit ca banul să urmărească elevul şi, în funcţie de numărul de elevi, să se aloce banii pentru educaţie, iar în ceea ce priveşte celelalte domenii, protecţie socială şi alte competenţe pe care le au administraţiile locale, să folosim acelaşi principiu", a precizat Dragnea.
Preşedintele UNCJR a anunţat că în cursul serii este aşteptat să sosească la Buşteni şi ministrul de Interne, Dan Nica.
Citește pe Antena3.ro