x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Situaţie revoltătoare în Educație. Elevii nu au manuale la peste două luni de la începutul anului școlar

Situaţie revoltătoare în Educație. Elevii nu au manuale la peste două luni de la începutul anului școlar

14 Oct 2019   •   14:18
Situaţie revoltătoare în Educație. Elevii nu au manuale la peste două luni de la începutul anului școlar

Blocajul din ministerul Educației are repercursiuni severe asupra elevilor. Chiar dacă școala a început de mai bine de două luni, manualele la clasă încă nu există. Un răspuns destul banal vine la întrebarea: ”Cum s-a ajuns la această situație?”. Sunt consecințele faptului că în fruntea ministerului nu a mai ajuns nimeni după demiterea din luna august a Ecaterinei Andronescu. 

Așadar, totul se complică. Autoritățile au susținut în ultima lună că licitațiile nu sunt gata, astfel profesorii sunt obligați să predea elevilor după materiale aduse de acasă, ori culegeri cumpărate de către aceștia.

Generația de sacrificiu. Elevii care au început școala în fiecare an fără manuale

Pentru elevii de clasa a șaptea nu este o noutate. Generația de sacrificiu, așa cum a fost numită în ultima vreme, începând din clasa întâi nu și-au primit niciodată manualele la timp.

Elevii născuţi în anul 2006 sunt primii care au început ciclul de învăţământ cu clasa pregătitoare. Aceștia au întâmpinat în fiecare an probleme. În clasa I nu au avut abecedare, iar în următorii ani nu a existat ca în prima zi de şcoală să aibă vreodată manuale pe bancă.

Tot ei sunt şi sunt cei care, după ce au ajuns în clasa a V-a învăţau din “Compendiul introductiv pentru gimnaziu”, supermanualul care reunea toate materiile la un loc.

În singurul an când au avut cărțile la timp, acestea erau pline de erori și greșeli inadmisibile pentru un manual de specialitate. 

”Clasa pregătitoare a fost o hotărâre bună. A oferit învățătorului și elevilor posibilitatea de a se adapta mult mai ușor la perioada alfabetară și se pot adapta mai ușor la regimul școlar. Totuși a fost generația care a întâmpinat cele mai mari greutăți în ceea ce privește asigurarea manualelor, alcătuite după noua programă. Astfel, în fiecare an manualele au sosit spre sfârșitul semestrului.”, este declarația unui dascăl care a s-a izbit de aceste probleme.

 

Statistică sumbră. Peste 80% dintre elevii care vor susține Evaluarea Națională NU au încă manuale

 

Antena3.ro a obținut o statistică sumbră asupra situației manualelor. Peste 80% dintre elevii claselor a VIII-a, a IX-a și a X-a nu au primit încă manualele. Pentru elevii de clasa a VIII-a situația nu este deloc roz, având în vedere că la finalul anului susțin Evaluarea Națională.

”Ne este foarte greu fără manuale, ne simțim debusolați mai ales că în acest an susținem examenul cel mare. Până acum ne-am pregătit după culegeri. Am avut noroc că profesorii noștri și-au dat silința și au încercat să ne explice cum e mai bine. Sperăm ca această problemă să se rezolve cât mai curând”, a spus Ionuț, clasa a VIII-a.

Lucrurine nu sunt deloc bune nici pentru elevii claselor a V-a, a VI-a și a VII-a. Într-o proporție de 30%, elevilor le lipsesc manualele. Cel mai rău stau elevii claselor a VII-a. În proporție de 100% niciun elev nu are vreun manual pentru anul în curs. Autoritățile însă au promis că în cursul săptămânii viitoare, lucrurile se vor schimba. Informațiile vin de la Centrul de distribuire a manualelor, pentru zona de nord a județului Giurgiu, însă și în restul țării, situația este asemănătoare.

”Este extrem de dificil să lucrezi fără manual, fiind nevoie să te ghidezi doar după programă. Din punctul de vedere al elevilor este și mai dificil, deoarece nu au nicio posibilitate să își pregătească temele. Aceștia trebuie să își ia notițe detaliate în detrimentul exercițiilor de consolidare”, spune un profesor.

Peste 20 de edituri au participat anul acesta la licitaţiile de Ministerul Educaţiei. Anul trecut, doar Editura didactică si pedagogică, de stat, a facut achiziția pentru cărţi.

Licitaţia pentru manuale a fost lansată în luna martie de către fostul minstru al Educației Ecaterina Andronescu, care a stabilit criterii mai stricte de calitate. Şi a promis că materialele vor fi livrate la timp, fără erori.

www.antena3.ro

×