FedEE - Lefurile românilor, de zece ori mai mici decît ale occidentalilor
Angajaţii care lucrează în companiile private din Romînia cîştigă, în medie, 89 de euro brut pe săptămînă, arată o analiză a remuneraţiilor din mediul privat din 11 ţări din Europa de Est, realizată de Federaţia Angajatorilor Europeni (FedEE), preluată de Euractiv.
FedEE - Lefurile românilor, de zece ori mai mici decît ale occidentalilor
Angajaţii care lucrează în companiile private din Romînia cîştigă, în medie, 89 de euro brut pe săptămînă, arată o analiză a remuneraţiilor din mediul privat din 11 ţări din Europa de Est, realizată de Federaţia Angajatorilor Europeni (FedEE), preluată de Euractiv. Cîştigul orar al unui romîn este de 17,8 euro pe zi şi de 2,2 euro pe oră. În Bulgaria, plata săptămînală brută este de 48 de euro. Un bulgar care lucrează în mediul privat cîştigă astfel 1,2 euro pe oră, de două ori mai puţin decât un romîn şi cel mai puţin din Europa de Est. Studiul a luat drept referinţă cîştigurile din Germania, astfel că raportul dintre cîştigul unui angajat romîn şi cel al unui neamţ este de 1 la 9. În condiţiile în care salariul săptămînal mediu brut al unui român este de 89 de euro, un angajat german va cîştiga 809 de euro pe săptămînă şi 20,2 euro pe oră. Est-europenii cel mai bine plătiţi sunt slovenii, cu 5,8 euro pe oră, urmaţi de croaţi şi cehi, cu 5,1 euro. Principalul dezavantaj al pieţelor est-europene rămâne impozitarea, taxele mari pentru forţa de muncă. Fiscalitatea românească asupra muncii este printre cele mai mari din UE, potrivit unui studiu realizat de Ernst & Young. Statistica FedEE arată că salariile de pe piaţa locală nu s-au aliniat cu Europa Occidentală şi nici măcar cu multe dintre ţările din regiune. Salariul minim din România (540 lei pe lună, adică 150 euro lunar) este de aproape zece ori mai mic decât al britanicilor, unde cîştigurile minime reglementate sunt de 1.381 de euro pe lună.
El Mundo - Români "la negru” în bazele spaniole din Afganistan
Ministerul spaniol al Apărării se foloseşte de serviciile românilor, uzbecilor, sud-americanilor, moldovenilor şi filipinezilor la bazele Spaniei din Afganistan, unde migranţii nu lucrează pe bază de contract şi nu au nici asigurare medicală, se arată în ediţia online a cotidianului El Mundo.
La bazele spaniole din Herat şi Qala-e-Now, la bucătăria şi întreţinerea acestora lucrează imigranţi fără acte, câte zece ore pe zi - muncă pentru care primesc între 400 şi 670 de euro. În toate aceste cazuri, muncitorii vin direct din ţările de origine în Afganistan şi, prin urmare, în Spania nu figurează nicăieri. Ministerul spaniol al Apărării a explicat că responsabilitatea în privinţa angajării muncitorilor aparţine firmei angajatoare.
Gazeta Wyborcza - HP tentat să plece de la Wroclaw la Bucureşti
În loc să-şi deschidă cea mai mare filială din Europa la Wroclaw, în Polonia, compania Hewlett-Packard (HP) ar putea decide să o deschidă la Bucureşti, din cauza neglijenţei guvernului de la Varşovia. HP şi-a propus să dezvolte la Wroclaw activitatea Global Business Center. Alături de centrul de contabilitate, care funcţionează de trei ani şi numără 1.200 de angajaţi, se dorea deschiderea unor noi centre: financiar, de marketing şi de afaceri. Filiala din Wroclaw ar fi devenit astfel cea mai mare din Europa şi s-ar fi creat cel puţin 800 de noi locuri de muncă, în principal pentru absolvenţii de studii superioare, cunoscători de limbi străine, economişti, ingineri şi specialişti în marketing. Guvernul polonez trebuia să le acorde investitorilor americani ajutor public şi un grant pentru investiţii până la sfîrşitul lunii iunie. Nu a făcut-o. De centru a început să se intereseze foarte insistent guvernul României. Şi anterior Bucureştiul fusese principalul concurent al oraşului Wroclaw în lupta pentru noile HP. Reprezentanţii Ministerului Economiei din România i-au informat deja pe reprezentanţii HP că Bucureştiul poate semna contractul în orice moment, poate acorda ajutor public precum şi grantul pentru investiţii.
Citește pe Antena3.ro