x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden a ordonat peste 60 de atacuri în Yemen "ca răspuns direct la loviturile fără precedent ale Houthi”

Biden a ordonat peste 60 de atacuri în Yemen "ca răspuns direct la loviturile fără precedent ale Houthi”

de Redacția Jurnalul    |    12 Ian 2024   •   07:42
Biden a ordonat peste 60 de atacuri în Yemen "ca răspuns direct la loviturile fără precedent ale Houthi”
Sursa foto: Hepta

„Astăzi, la indicațiile mele, forțele militare americane - împreună cu Regatul Unit și cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei - au efectuat cu succes atacuri împotriva mai multor ținte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigație pe una dintre cele mai importante căi navigabile din lume", a declarat președintele Joe Biden într-un comunicat difuzat de Casa Albă.

Biden a adăugat că "nu va ezita să ia măsuri suplimentare pentru a proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă va fi necesar".

Atacurile sunt un semn al alarmei internaționale tot mai mari cu privire la amenințarea la adresa uneia dintre cele mai importante căi navigabile din lume. Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite atacurile directe asupra Yemenului din cauza riscului de escaladare într-o regiune deja plină de tensiuni, în contextul în care războiul dintre Israel și Hamas continuă, dar atacurile continue ale Houthi asupra transportului maritim internațional au obligat coaliția să acționeze.

Deși SUA au efectuat lovituri împotriva reprezentanților iranieni în Irak și Siria de la izbucnirea războiului din Gaza, aceasta marchează prima lovitură cunoscută împotriva Houthis în Yemen, conform CNN.

Atacurile au fost efectuate cu avioane de vânătoare și rachete Tomahawk. Peste o duzină de ținte houthi au fost atacate cu rachete lansate de pe platforme aeriene, de suprafață și submarine și au fost alese pentru capacitatea lor de a atenua atacurile continue ale rebelilor asupra navelor din Marea Roșie, a declarat un oficial american pentru CNN.

Printre acestea s-au numărat sisteme radar, depozite și locuri de depozitare și lansare a dronelor, depozite și locuri de lansare a rachetelor balistice și depozite și locuri de depozitare și lansare a rachetelor de croazieră.

USS Florida, un submarin cu rachete ghidate care a trecut în Marea Roșie pe 23 noiembrie, a făcut parte din atacul asupra Yemenului, potrivit unui al doilea oficial american. La fel ca navele de suprafață care au participat la atac, submarinul a tras rachete Tomahawk de atac terestru, a precizat oficialul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Forțele americane și ale coaliției au lovt peste 60 de ținte în 16 locații ale militanților Houthi din Yemen, a declarat comandantul central al Forțelor Aeriene americane, generalul-locotenent Alex Grynkewich, într-un comunicat de presă.

Peste 100 de elemente de muniție au fost folosite în atacurile asupra nodurilor de comandă și control, depozitelor de muniții, sistemelor de lansare, instalațiilor de producție și sistemelor radar de apărare aeriană, a precizat el, conform CNN.

"Rămânem angajați alături de partenerii noștri critici din întregul Orient Mijlociu pentru a ne apăra împotriva grupurilor de miliție susținute de Iran, inclusiv a militanților Houthi, și a amenințării pe care aceștia o reprezintă pentru securitatea și stabilitatea regională", a declarat Grynkewich.

Oficialii Houthi au declarat anterior că atacurile au lovit mai multe locații din Yemen, inclusiv aeroporturi.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: atac yemen houthi