Cel puţin 28 de ziarişti au fost ucişi sau asasiinaţi în lume de la începutul anului, a denunţat Institutul internaţional al presei /IPI/ în cursul adunării sale generale la Helsinki. IPI a lansat un apel tuturor guvernelor să încurajeze justiţia să-şi îndeplinească rolul în cazul ziariştilor asasinaţi, în special în Teritoriile palestiniene, în Somalia, în Sri Lanka, în Rusia şi Pakistan.
Ziariştii sunt "luaţi drept ţintă prea des în mod deliberat din cauza profesiunii lor" şi mulţi dintre ei sunt prinşi între două focuri acoperind conflictele, potrivit IPI. Institutul, care s-a reunit de duminică în Finlanda pentru cea de a 58-a sa adunare generală, şi-a finalizat lucrările marţi prin o serie de rezoluţii pentru apărarea libertăţii presei în lume. El a invitat guvernul de la Phenian să elibereze imediat cele două ziariste americance, condamnate la 12 ani închisoare cu muncă silnică în Coreea de Nord.
De asemenea, IPI a denunţat deteriorarea libertăţii presei în Venezuela şi în special "hărţuirea" de către guvernul Chavez a canalului Gobovision. IPI a cerut din nou guvernului australian şi indoneziene să facă dreptate după asasinarera în 1975, în Timorul Oriental, a şase ziarişti veniţi din Australia.
Guvernelor Uniunii Europene şi Parlamentului european, IPI le-a cerut "să abolească legile penale despre calomnie şi insultă", destinate doar "să-i protejeze de critică pe oficiali". El estimează că "aceste legi arhaice nu-şi au locul în democraţii".
Adunarea generală invită mai multe guverne africane să respecte dreptul ziariştilor de a se organiza liber. Ea cere autorităţilor din Botswana, Kenya, Africa de Sud, Swaziland şi Zambia să recunoască "importanţa rolului presei independente în democraţii". IPI, fondat în 1950, cu sediul la Viena, regrupează profesionişti ai presei din 120 de ţări. Viitoarea sa adunare generală se va desfăşura în 2010, în două capitale, Viena şi Bratislava, a anunţat directorul său, David Dadge.
Citește pe Antena3.ro