x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanţul ”atacului chimic” din Siria ajunge la 58 de morţi

Bilanţul ”atacului chimic” din Siria ajunge la 58 de morţi

04 Apr 2017   •   17:10
Bilanţul ”atacului chimic” din Siria ajunge la 58 de morţi

Opoziţia siriană a acuzat marţi regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a stat la originea 'atacului chimic' care s-a soldat cu cel puţin 58 de morţi, într-un fief al insurgenţilor şi jihadiştilor, în nord-vestul Siriei, informează AFP. 

Cel puţin 11 copii se numără printre persoanele ucise în raidul aerian care a lovit localitatea Khan Shaykhun, în provincia Idlib, a anunţat organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). 

Bilanţul s-a agravat pe parcursul dimineţii, pe măsură ce victimele, toate civile, au decedat 'după ce au fost transportate la spitale', a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. 

Coaliţia Naţională, importantă componentă a opoziţiei siriene, a acuzat 'regimul criminal al lui Bashar' că a efectuat acest raid cu 'obuze conţinând gaz chimic'. Ea i-a cerut Consiliului de Securitate al ONU să 'convoace o reuniune de urgenţă după această crimă şi să declanşeze imediat o anchetă'. 

Până la mijlocul zilei de marţi, regimul de la Damasc nu a comunicat nimic în legătură cu acest atac. 

OSDO a precizat că persoanele au decedat din cauza efectelor gazului, în special prin sufocare, dar organizaţia nu a fost în măsură să precizeze natura acestui gaz. 

Alte zeci de persoane suferă de probleme respiratorii şi alte simptome. 

OSDO, cu sediul în Marea Britanie şi care dispune de o amplă reţea de surse de informaţie pe întreg teritoriul Siriei, nu a putut preciza nici dacă raidurile au fost efectuate de avioane ale armatei siriene sau de cele ale Rusiei, aliată a regimului de la Damasc. De obicei, ea se declară în măsură să determine cui aparţin avioanele în funcţie de tipul, localizarea şi muniţiile lor. 

Surse medicale din Khan Shaykhun au relatat cum intoxicarea s-a manifestat la victime prin stări de leşin, de vomă şi spumă la gură. Fotografii ale militanţilor arată membri ai Căştilor Albe, forţele de securitate din zonele insurgenţilor, stropindu-i cu apă pe răniţi. 

Provincia Idlib, din care o bună parte se află sub controlul unei alianţe a insurgenţilor şi jihadiştilor, este cu regularitate ţinta unor atacuri ale regimului de la Damasc. Ea a fost lovită, de asemenea, de raiduri ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA. 

Guvernul sirian dezminte utilizarea de arme chimice în acest război, care s-a soldat deja cu peste 320.000 de morţi de la declanşarea lui, în martie 2011. Regimul de la Damasc a ratificat Convenţia asupra interzicerii de arme chimice în 2013. 

În octombrie 2016, Consiliul de Securitate al ONU a primit un raport în care se conchidea că armata siriană a efectuat un atac cu arme chimice, fără îndoială clor, asupra Qmenas, în provincia Idlib, la 16 martie 2015. 

Într-un raport precedent, comisia de anchetă, denumită Joint Investigative Mechanism (JIM), a conchis că elicoptere militare au răspândit gaz de clor asupra a cel puţin două localităţi din provincia Idlib, la Talmenes în 21 aprilie 2014 şi Sarmin în 16 martie 2015. 

Uniunea Europeană a inclus la 20 martie pe lista neagră alţi patru oficiali militari sirieni, acuzaţi că au folosit 'arme chimice împotriva populaţiei civile' în 2014 şi 2015, potrivit unui comunicat. 

De la începutul lui martie, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) anchetează opt atacuri presupus cu gaz toxic comise în Siria de la începutul lui 2017. AGERPRES

×