x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casă nouă cu preţ pe măsură pentru Consulatul României

Casă nouă cu preţ pe măsură pentru Consulatul României

23 Mai 2009   •   00:00

Noul sediu al Consulatului General al României din Istanbul a fost mutat dintr-o clădire de patrimoniu într-un imobil ultramodern, unde chiria percepută este de 42.500 de euro pe lună.



Potrivit anunţului făcut de Ministerul român al Afacerilor Externe, mutarea într-un sediu nou este necesară în vederea îndeplinirii standardelor necesare integrării României în Spaţiul Schengen. Pentru a adera la zona Schengen, România trebuie să demonstreze că are capacitatea de implementare a aquis-ului european în materie de vize.

PREA VECHI ŞI UZAT
MAE precizează că în vechiul sediu al Consulatului General al României de la Istanbul nu putea fi organizată activitatea de lucru cu publicul solicitant de vize conform standardelor Schengen, din mai multe motive. Unul dintre acestea este faptul că o expertiză tehnică realizată în anul 2005  la vechiul sediu al consulatului ­ o clădire de patrimoniu cu o vechime de peste 100 de ani ­ a constatat o degradare însemnată a elementelor clădirii, atât din acţiunea fenomenelor de îmbătrânire, cât şi a numeroase cutremure de intensitate produse în perioada 1903-2000.

De asemenea, potrivit MAE, instalaţiile electrice, de încălzire şi alimentare cu apă curentă şi canalizare de la fostul sediu al Consulatului prezentau un grad de uzură avansat. În expertiza tehnică s-a constatat că sediul vechi se încadrează în clasa 1 de risc seismic, construcţia prezentând deficienţe importante de comportare antiseismică.

REPARAŢII SCUMPE

Pe de altă parte, MAE precizează că o consolidare antiseismică a clădirii ar fi comportat costuri foarte mari şi ar fi condus inevitabil la întreruperea activităţii consulare pe o perioadă îndelungată de timp, peste trei ani. MAE explică faptul că, fiind vorba de o clădire de patrimoniu, obţinerea avizelor pentru modificarea faţadei ar fi fost aproape imposibil de obţinut, iar obţinerea altor avize de reamenajare şi consolidare ar fi durat foarte mult timp.  

"Având în vedere motivele de mai sus s-a luat decizia mutării într-un sediu nou. Proprietarul noii clădiri a acceptat efectuarea modificărilor necesare amenajării la standarde Schengen pe cheltuială proprie, iar dotările specifice (mobilier, IT, birotică, etc.) au fost achiziţionate din fonduri europene", precizează Ministerul, care adaugă că "nici fostul spaţiu nu rămâne nefolosit, acolo desfăşurându-şi acum activitatea Institutul Cultural Român".

Ministerul menţionează că în noul sediu se asigură spaţiu de lucru adecvat personalului consular, condiţii conform standardelor Schengen solicitanţilor de viză, precum şi spatii de locuit pentru o parte din personalul consular. "Consulatul de la Istanbul este pe poziţia a treia ca număr de vize acordate în cadrul reţelei consulare a României", precizează MAE. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe