x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cernobîlul din Germania

Cernobîlul din Germania

de Sînziana Stancu    |    22 Mai 2009   •   00:00

Într-o regiune rurală din Germania, de vreo 20 de ani se înregistrează o creştere a ratei leucemiilor infantile de peste trei ori mai mare decât cea obişnuită. Localnicii şi militanţii ecologişti pun acest fapt ciudat pe seama activităţii din centrala nucleară din apropiere.



Înmulţirea cazurilor de leucemie în regiunea Elbmarsch, situată în apropiere de Hamburg, a fost pusă de localnici pe seama unui accident nuclear petrecut la data de 12 septembrie 1986 la centrala nucleară Krummel, scrie AFP. În vremea aceea, în zonă a fost detectat un nivel anormal de radioactivitate, iar specialiştii care lucrează la această centrală au declarat atunci că fenomenul s-a datorat unei scurgeri accidentale de radon - un gaz natural radioactiv. Ei au minimalizat însă importanţa accidentului, autorităţile din zonă dând asigurări că nu prezintă nici un pericol pentru populaţie şi mediu. Localnicii, care au format şi o asociaţie, susţin însă contrariul.

FENOMENE STRANII

Trei martori ai accidentului, care au fost invitaţi să povestească despre caz la televiziunea publică germană ZDF, au declarat că au observat "fenomene stranii" la centrala nucleară, unde cercetătorii fac mai tot timpul experimente. Ei au povestit că au văzut degajându-se în jurul centralei un fel de "fum foarte colorat", apoi o "coloană de foc" şi nişte "lumini galbene, verzi şi albastre". Reprezentanţii centrului de cercetare GKSS de la centrala nucleară au negat aceste "speculaţii", exprimându-şi părerea de rău că asociaţia localnicilor din zonă avansează asemenea "teorii ale conspiraţiei". Explicaţia lor oficială despre cele petrecute în septembrie 1986 a fost aceea că "o specialistă în climatologie" a făcut în acea zi experienţe de proiectare a razelor laser pe nori şi alte experienţe în pădurea din jurul institutului, constând în arderea sodiului, fenimen ce degajă o puternică lumină în jur. Fiecare din cele două tabere a rămas până acum pe poziţia ei. Cercetătorii susţin că în ziua de 12 septembrie 1986 "nu s-a produs nici un accident nuclear" şi că totul este "o legendă",  iar asociaţia localnicilor, că au existat degajări de gaze suspecte în atmosferă şi că, "în zonă, s-au înregistrat creşteri ale nivelului radioactivităţii, ce nu pot fi explicate decât prin producerea unui accident nuclear".

IMBECILI
"Ni se spune că a fost ceva normal, dar în realitate ne iau drept nişte imbecili", s-a revoltat Uwe Harden, un reprezentant social-democrat local, care prezidează şi Asociaţia cetăţenească împotriva leucemiei din regiunea Elbmarsch". Realitatea pare, din păcate, să susţină cele spuse de el. După 1989, pe o rază de câţiva kilometri în jurul centralei nucleară din zonă s-au înregistrat 19 cazuri de leucemie la copiii cu vârste mai mici de 15 ani, ceea ce reprezintă un număr de aproximativ patru ori peste normal. Ultimul este cel al unei fetiţe de 6 ani, depistat la începutul acestui an.

Până acum, nici o expertiză oficială în zonă nu a dat vreun rezultat clar. Incidentul s-a petrecut după aproximativ o jumătate de an de la tragedia nucleară de la Cernobîl, care a dus la degajarea unei cantităţi masive de nori radioctivi aproape în toată Europa.

GKSS exploatează începând din 1958 un reactor nuclear de mică putere, folosit ca sursă de neutroni pentru experimente în domeniul climei şi al materialelor de construcţii.

×
Subiecte în articol: externe