x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cetățeni UE consideră că a crescut corupția în timpul pandemiei. Românie, campioană la mită pentru personalul medical

Cetățeni UE consideră că a crescut corupția în timpul pandemiei. Românie, campioană la mită pentru personalul medical

15 Iun 2021   •   13:15
Cetățeni UE consideră că a crescut corupția în timpul pandemiei. Românie, campioană la mită pentru personalul medical

Sentimentul de corupție al cetățenilor UE s-a amplificat în timpul pandemiei de COVID-19, doar 40% dintre aceștia considerând că această criză sanitară a fost gestionată de autorități în mod transparent. Totodată, darea de mită în sistemul sanitar este cea mai ridicată în România, arată un studiu Transparency International, scrie AFP.

"În UE, numai patru persoane din zece consideră că guvernul lor a gestionat pandemia în mod transparent. În Franţa, Polonia şi Spania, cel puţin 60% dintre persoanele intervievate sunt de părere că gestionarea pandemiei de către guvernul lor este lipsită de transparenţă", arată raportul.
Peste 40.000 de cetățeni comuntari au răspuns la Barometrul european al corupţiei, realizat între octombrie - decembrie 2020.

În mod deosebit, serviciile de sănătate sunt afectate de corupţie. Însă doar 6% au declarat că au dat mită șii 29% s-au folosit de relaţiile personale pentru a obţine un acces privilegiat.

Mita în sectorul medical se ridică la 22% în Româna și 19% în Bulgaria. Totodată, relațiile personale sunt frecvente în Cehia 54% și Portugalia 46%.
Ungaria şi Polonia au folosit criza sanitară ca pretext pentru a submina democraţia prin noi reglementări.

În Germania, deputaţii Partidului Conservator (CDU) au fost acuzaţi că au intervenit pe piața măștilor sanitare. Peste 60% dintre persoanele interogate consideră că executivul se află sub influenţa unor grupuri de interese private. 

30% dintre europeni consideră că a stagnat sau a crescut corupţia din țara lor.

"Aceste rezultate trebuie considerate un semnal de alarmă atât pentru guverne, cât şi pentru instituţiile UE", spune Michiel van Hulten, director Transparency International UE.

×
Subiecte în articol: coruptie ue