La originea protestelor din provincia chineză Xinjiang /nord-vestul Chinei/ s-a aflat arestarea a 15 persoane bănuite de implicare în incidentele violente produse într-o uzină locală, informează Xinhua.
Trei persoane originare din Xinjiang figurează printre cei interpelaţi, drept urmare a violenţelor declanşate la 26 iunie într-o fabrică de jucării din Shaoguan, provincia Guangdong, între etnici han, care formează 90% din populaţia ţării, şi uiguri, majoritari în regiunea autonomă Xinjiang.
Un zvon conform căruia două angajate au fost agresate sexual de uiguri s-a aflat la baza confruntărilor, soldate cu moartea a doi etnici uiguri şi aproape 120 de răniţi. Doi bărbaţi au fost arestaţi pentru difuzarea informaţiei pe internet şi încă 13 pentru implicare în violenţe, a indicat un responsabil al serviciilor locale de securitate.
Aceste incidente s-au aflat la originea tragicelor evenimente produse duminică seara în Xinjiang, soldate potrivit ultimului bilanţ cu 156 morţi şi peste 1.000 răniţi. În opinia autorităţilor de la Beijing, incidentul de la Shaoguan a fost doar un pretext fructificat de diaspora uigură pentru declanşarea violenţelor la Urumqi - o acuzaţie respinsă de uigurii din exil. Pe de altă parte, în această dimineaţă au fost reluate violenţele la Urumqi. Xinhua afirmă că scene de haos aveau loc în mai multe locuri din capitala provinciei autonome chineze.
Câteva sute de uiguri protestau agitat cerând explicaţii în legătură cu unele din rudele lor apropiate arestate, în timp ce etnici han înarmaţi cu ciomege se îndreptau spre piaţa centrală din Urumqi, provocând teamă în rândurile locuitorilor, care se ascundeau în casele lor, nota la rândul său AFP.
Citește pe Antena3.ro