Un localnic dintr-un sat german a avut ingenioasa idee de a elabora un concept prin care iluminarea publică să fie declanşată de la distanţă prin intermediul... telefonului mobil. Omului i-a venit ideea după ce timp de mai mulţi ani satul Dorentrup şi-a petrecut nopţile pe întuneric din cauza unei decizii a Consiliului local.
Dorentrup este o comună din landul Renania de Nord-Westfalia (situată în centrul Germaniei, la aproximativ o sută de kilometri de oraşul Hanovra), cu doar 9.000 de locuitori dornici să-şi îmbunătăţească viaţa şi să aibă grijă şi de mediul înconjurător. Primarul localităţii a implementat un proiect genial prin care, pe unele străzi, iluminatul public poate fi controlat de la distanţă, prin intermediul... telefonului mobil. Proiectul-pilot urmează să se extindă şi pe alte străzi, au promis autorităţile.
DIAL 4 LIGHT
Oricare locuitor din Dorentrup, înregistrat în prealabil într-o bază de date online, poate suna la un număr de telefon afişat pe stâlpii de iluminat public. Apelul declanşează un sistem de aprindere a becului/becurilor respective, iluminatul durând aproximativ 15 minute.
Când are nevoie să aprindă lumina pe o stradă întunecoasă, oricare locuitor înscris gratuit în baza de date a Consiliului judeţean din Lemgo - este nevoie doar de numele utilizatorului, numărul de telefon şi adresa de e-mail - este sfătuit să apeleze centrala telefonică şi să ofere un cod de şase cifre pentru o combinaţie de străzi.
Codul este public, oricine are acces la el, cifrele fiind scrise pe fiecare stâlp de iluminat sau pe pagina de internet a serviciului nostru, Dial4Light. În câteva secunde, becurile comandate să se aprindă încep să lumineze pentru un timp cuprins între 10 şi 15 minute (depinde, de exemplu, de durata medie în care este parcursă o stradă mai mică sau mai mare). După acest interval, becurile se sting automat.
MAI PUŢINI BANI, MAI PUŢIN CO2
Edilul Friederich Ehlert a declarat ziarului Suddeutsche Zeitung că servicul pus la dispoziţia oricărui locuitor din comună este gratuit. Costă doar apelul telefonic - apel obişnuit - efectuat la centrala Consiliului judeţean din Lemco. Prin măsura luată s-a urmărit reducerea cheltuielilor pentru factura la energia electrică. Dar nu numai atât.
Potrivit primarului, prima raţiune a constat în economisirea banilor, dar comunitatea pe care o conduce va economisi şi 20 de tone de dioxid de carbon pe an, echivalentul unei cantităţi de CO2 emise de 11 gospodării în care trăiesc câte patru persoane. "Am vrut să avem un rol cât de mic pentru protejarea mediului înconjurător", a spus primarul, mărturisind că a luat această decizie după ce Consiliul judeţean din districtul Lemgo a reuşit să stârnească indignarea localnicilor în urmă cu mai mulţi ani, impunându-le să circule pe străzi neluminate noaptea.
CONTRACTE INTERNAŢIONALE
Bernd Klemme, responsabil local, povesteşte despre proiect: "Am dezvoltat un modem special şi un software care permite fiecărui cetăţean înscris în baza noastră de date să controleze stâlpii de iluminat". Consiliul judeţean din Lemgo, care deţine patentul pentru sistemul comandă telefonică a aprinderii becurilor din Dorentrup, a fost deja contactat de oameni de afaceri din întreaga lume, cu precădere din Statele Unite ale Americii, Japonia, Arabia Saudită şi India.
Controlul iluminatului reprezintă una dintre soluţiile de viitor care ar trebui implementate în toate colţurile lumii pentru ca fiecare dintre noi să partici-pe la curentul ecologist nu numai în beneficiul naturii, ci şi al său.
Citește pe Antena3.ro