x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisar European – negocierea se încinge

Comisar European – negocierea se încinge

24 Sep 2009   •   00:00

Reconfirmarea lui Jose Manuel Barroso în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a dat naştere unei curse între statele membre pentru a obţine portofoliile strategice, România aspirând să obţină Agricultura, relatează European Voice în ediţia online.



Guvernele naţionale îşi nominalizează candidaţii pentru funcţia de comisar prin negocieri cu Barroso. Preşedintele Comisiei alocă portofoliile şi înaintează formula noii echipe pentru a fi aprobată de Consiliul de Miniştri şi de Parlamentul European. Comisarii ar trebui să fie desemnaţi până la Consiliul european de la 28-29 octombrie, nominalizarea din timp a unui candidat putând asigura obţinerea portofoliului, comentează European Voice.

Anumite state au decis că cea mai bună modalitate prin care să le revină un portofoliu important este să-şi promoveze actualul comisar pentru un al doilea mandat. Letonia îl susţine pe Andris Piebalgs (actualul comisar pentru Energie), iar Slovenia l-a nominalizat din nou pe Janez Potocnik (actualul comisar pentru Ştiinţă şi Cercetare). Reprezentantul Ciprului, Androulla Vassiliou, şi cel al Italiei, Antonio Tajani, care i-au înlocuit pe Markos Kyprianos şi pe Franco Frattini când aceştia au fost chemaţi la jumătatea mandatului pentru a ocupa funcţii în politica naţională, ar putea să fie desemnaţi din nou (chiar dacă premierul italian Silvio Berlusconi ar putea să-i ceară lui Tajani să candideze pentru alegerile regionale şi să-l trimită la Bruxelles pe Roberto Formigoni, preşedintele regiunii Lombardia).

Guvernul francez ţinteşte portofoliul pentru Piaţă Internă din Comisia Europeană şi ar putea să-l propună pe actualul comisar Michel Barnier.
România şi-a exprimat interesul pentru portofoliul Agriculturii, demers în care ar fi sprijinită de Franţa. Comisarul pentru Energie va fi un post acordat strategic deoarece a căpătat importanţă odată cu criza gazelor dintre Rusia şi Ucraina din 2007.

Guvernele vor face tot posibilul pentru a evita umilinţa de a le fi repartizat echivalentul portofoliului de Multilingvism care i-a fost atribuit lui Leonard Orban când România a aderat în 2007 la UE, comentează publicaţia. Jose Manuel Barroso a precizat că Guvernul de la Bucureşti ar fi trebuit să propună un candidat mai puternic dacă ţintea un portofoliu important.

Potrivit European Voice, există incertitudini cu privire la numărul comisarilor, iar, potrivit Tratatului de la Lisabona, negocierile pentru comisari au o strânsă legătură cu deciziile preşedintelui Consiliului European şi al înaltului Reprezentant pentru Politică Externă, care ar putea putea să fie plasate pe agenda summitului din octombrie. O altă problemă este şi numărul femeilor din cadrul Comisiei, care ar trebui să rămână cel puţin egal cu cel din mandatul precedent.
(Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe