x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condoleeza Rice a fost printre primii oficiali americani care au aprobat simularea înecului

Condoleeza Rice a fost printre primii oficiali americani care au aprobat simularea înecului

23 Apr 2009   •   00:00

CIA a cerut în mai 2002 dreptul de a folosi tehnici dure de interogare a suspecţilor de terorism, iar Condoleeza Rice, în perioada respectivă consilier pentru securitate naţională, a fost unul dintre primii oficiali care şi-au dat acordul, potrivit unui raport al Senatului american citat de AFP.



Agenţia a primit autorizaţie să utilizeze simularea înecului, privită de mulţi drept tortură, în anul 2002, când secretarului justiţiei din perioada respectivă, John Ashcroft, a conchis că această tehnică este legală, se arată într-un raport al Comisiei de informaţii a Senatului dat publicităţii miercuri, care vizează să facă lumină asupra exceselor comise după atentatele din 11 septembrie 2001.

Potrivit unor documente CIA citate în raport, cu nouă zile înainte Rice s-a întâlnit cu George Tenet şi şi-a dat acordul "ca CIA să poată începe interogatoriul prevăzut al lui Abu Zubaydah", deţinut de americani şi suspectat că ar fi în responsabil al-Qaida.

Acordul lui Rice a reprezentat prima aprobare a unui înalt oficial din administraţia Bush a unei tehnici de interogare pe care actualul secretar al justiţiei, Eric Holder, a calificat-o drept tortură, se arată în raportul care reprezintă cea mai completă cronologie realizată până în prezent pe baza unor documente declasificate ce dovedesc susţinerea administraţiei Bush pentru astfel de metode de interogare, foarte controversate.

Potrivit acestui raport, Rice şi vicepreşedintele Dick Cheney se numără printre cel puţin cinci sau şase înalţi oficiali din administraţie care s-au reunit în 2002 sau 2003 pentru a dezbate practicile de interogare folosite în cazul lui Abu Zubaydah şi al altor suspecţi, pe care le-au aprobat şi pe care le-au calificat drept legale.

După o reuniune din iulie 2003, în cursul căreia George Tenet i-a informat în special pe Condoleeza Rice, Dick Cheney, John Ashcroft şi Alberto Gonzales (în perioada respectivă consilier la Casa Albă) despre utilizarea simulării înecului şi despre alte tehnici, aceştia "au reafirmat că programul CIA este legal şi reflectă politica administraţiei", se arată în raport.

Documentul Senatului a fost dat publicităţii după ce Obama a dat publicităţii note interne din timpul administraţiei Bush ce justifică din punct de vedere juridic folosirea unor astfel de metode. Aceste memorii au generat o polemică aprinsă. Obama a interzis utilizarea acestor tehnici la două zile după învestirea sa în funcţie.

Preşedintele american a declarat că din punctul său de vedere nu ar fi potrivit să fie urmăriţi în justiţie agenţii CIA care au folosit astfel de metode, respectând avizul juriştilor administraţiei Bush privind ceea ce este legal sau nu.

CIA l-a supus de 183 de ori la simularea înecului pe Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierul atentatelor din 11 septembrie 2003, şi de 83 de ori pe Abu Zubaydah, potrivit New York Times. 

×
Subiecte în articol: externe