Cercetăturii dau o nouă lovuitură procreării naturale. Ei produc în laborator spermă şi ovule din celule stem.
Tehnica de laborator, finanţată de Guvernul american, ar putea da o şansă persoanelor infertile şi celor care au ajuns la sterilitate în urma tratamentelor împotriva cancerului să aibă copiii lor biologici.
Cercetătorii de la Universitatea Stanford din California au găsit amestecul ideal de substanţe chimice şi vitamine pentru a trata celulele ce urmează să se transforme în ovule şi spermatozoizi, scrie Daily Mail. Deocamdată, spermatozoizii obţinuţi de cercetători sunt cei mai "evoluaţi", având şi capul, şi coada bine dezvoltate, astfel încât să poată fertiliza ovulul. Acesta în schimb nu e atât de "avansat", dar oricum e mult mai evoluat decât alte ovule create în laborator până acum.
Echipa americană a folosit celule stem prelevate din embrioni aflaţi în primele zile de viaţă, dar intenţionează să refacă procesul folosind celule din straturile epidermei. Celulele pielii vor fi mai întâi expuse unui amestec de substanţe care va readuce ceasul lor biologic la stadiul de celulă stem embrionară, înainte de a fi transformate în ovule şi spermatozoizi. Acest procedeu are avantajaul că, pornind de la celulele pielii propriului corp, "produsul finit", adică sperma sau ovulul, nu va fi respins de organism.
VARIANTA INVERSĂ
Cercetătorii studiază şi posibilitatea de a obţine "ovule masculine" din pielea băbatului şi "spermă feminină" din pielea femeii. Posibilitatea este studiată pentru cuplurile de homosexuali care îşi doresc să aibă urmaşii lor genetici. Totuşi, specialiştii sunt încă sceptici în privinţa acestei posibilităţi.
De asemenea, specilialiştii americani lucrează şi la crearea unei "pastile miraculoase", care să întârzie instalarea menopauzei, dându-le astfel posibilitatea de a avea copii şi femeilor care vor, din diferite motive, să amâne proiectul de a deveni mame. Totodată, întârzierea instalării menopauzei e benefică pentru organismul femeii.
Citește pe Antena3.ro