x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord recidivează

Coreea de Nord recidivează

de Anca Aldea    |    27 Mai 2009   •   00:00
Coreea de Nord recidivează
Sursa foto: Jung Yeon/AFP/MEDIAFAX

Regimul de la Phenian a efectuat ieri un exerciţiu cu rachete, la o zi după ce a testat o ogivă nucleară. Comuniştii nord-coreeni par că nu sunt deranjaţi de sancţiunile pe care le pregăteşte Organizaţia Naţiunilor Unite, dar nici de presiunile internaţionale de renunţare la programul nuclear al Phenianului.



La nici o zi după efectuarea "cu succes" a unui test nuclear comparabil cu cel de la Hiroshima şi a unor tiruri de rachetă cu rază scurtă de acţiune, armata nord-coreană a anunţat marţi un nou exerciţiu. Este vorba despre testarea a două rachete cu rază scurtă, una sol-aer şi una sol-mare, relatează agenţia sud-coreeană Yonhap, preluată de AFP. Nord-coreenii au arondat pentru aceste încercări o zonă din Marea Galbenă, interzicând pentru o perioadă accesul în acest spaţiu oricărei ambarcaţiuni. "După prima încercare din 2006, armata nord-coreeană a detonat o altă bombă mai puternică din punctul de vedere al dispozitivului exploziv şi al tehnologiei", a declarat un oficial de la Phenian, menţionând că testul s-a efectuat în apropierea oraşului Kilju.

Potrivit unor surse, testele militare din aceste două zile au creat un val de seisme în lumea-ntreagă, inclusiv în Bulgaria şi în Grecia, pe care unii specialişti le-au pus pe seama încercărilor nord-coreene.

Indiferenţa cu care regimul de la Phenian tratează comunitatea internaţională a devenit de notorietate. Luna trecută, Coreea de Nord a ameninţat cu represalii şi cu efectuarea unui nou test nuclear. Această reacţie a venit ca urmare a unei decizii ONU de a condamna la începutul lui aprilie lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune deasupra Japoniei.

Ieri, Consiliul de Securitate al ONU şi-a anunţat intenţia de a reacţiona din nou ferm la testele nucleare ale nord-coreenilor. Potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de AFP, CSONU a promis că, oricare ar fi măsurile pe care le-ar lua, nu va izola regimul comunist. "Adoptarea unei rezoluţii dure de Consiliul de Securitate al ONU este inevitabilă", a declarat, sub protecţia anonimatului, o sursă diplomatică de la Moscova. Oficialul rus a ţinut însă să precizeze că nu va fi vorba "despre o blocadă, izolare sau cordoane sanitare. Poarta negocierilor trebuie să rămână deschisă".

EROI ÎNCHIPUIŢI.
Dar ce încearcă nord-coreenii să demonstreze cu aceste teste?, se întreabă, în ediţia online, săptămânalul german Der Spiegel. Încearcă să folosească bomba nucleară ca pe un şantaj politic? Sau folosesc acest "pretext" doar pentru o apropiere politică de Statele Unite? Singurele lucruri pe care şi le doreşte Kim Jong Il sunt  puţin respect şi o întâlnire cu secretarul american de stat Hillary Clinton, potrivit Der Spiegel. Pentru a-şi atinge scopurile, liderul nord-coreean a început să-şi facă tot mai mult prezenţa în ţară, printre oameni - recent, a vizitat două mine din provincia Hamyong, un centru istoric, câteva fabrici, precum şi o bază militară, unde, într-o întâlnire cu soldaţii, Kim le-a spus: "Fiţi eroi cu toată strădania voastră, pentru a vă apăra pământul natal!". Preşedintele are nevoie de vorbe mari pentru poporul lui. Dar pentru comunitatea internaţională foloseşte alţi "Aşi" din mânecă. El preferă să arate lumii capacitatea nucleară a Coreii de Nord. "Preşedintele şi generalii săi se simt trădaţi şi abuzaţi de comunitatea internaţională. Când armata a efectuat, recent, un text cu rachetă balistică, cel mai apropiat partener, China, nu s-a abţinut de la votul, în CSONU, al unor restricţii împotriva Phenianului." Ulterior, regimul lui Kim Jong Il a insistat că Statele Unite trebuie să-i ceară scuze pentru "atacarea autonomiei nord-coreene".

UN OM CALCULAT? Kim Jong Il s-a izolat complet de lume - a rupt chiar relaţiile economice cu vecinii din sud (Seul) - şi şi-a îndepărtat deja mai mulţi oficiali consideraţi simpatizanţi nostalgici ai Coreii de Sud. "Există îngrijorări legate de stabilitatea internă a Coreii de Nord. Acestea îi creează lui Kim probleme de sănătate şi nesiguranţă privind succesiunea sa. Ele au dus la şubrezirea economiei şi la micşorarea stocurilor de hrană", este de părere Leon Panetta, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA. Liderul nord-coreean este, potrivit Der Spiegel, conştient de contextul actual şi tocmai de aceea acţionează mult mai calculat pentru a-şi intimida "duşmanii".


×
Subiecte în articol: externe