x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum decurge un schimb de spioni

Cum decurge un schimb de spioni

12 Iul 2010   •   00:00

Schimbul celor zece spioni ai ruşi din SUA cu patru agenţi ai americanilor vineri, undeva într-o latură îndepărtată a aeroportului din Viena, este singurul de asemenea proporţii din 1985 până în prezent. Disidentul rus Vladimir Bukovski a relatat publicaţiei Vremia Novostei cum decurge un astfel de schimb.

Acum 25 de ani, polonezul Marian Zaharski, care spionase în favoarea Statelor Unite, a ieşit din Berlinul de Est împreună cu alte trei persoane, în schimbul a 23 de oameni, care fuseseră închişi RDG şi Polonia.

Vladimir Bukovski (67 de ani), care astăzi locuieşte în Marea Britanie, a fost subiectul unui astfel de schimb de prizonieri între SUA şi URSS în 1976, când a fost cedat contra liderului partidului comunist din Chile, Luis Corvalan.
Bukovski a relatat pentru Vremia Novostei clipele petrecute din momentul în care a fost scos din închisoare şi până la eliberarea sa.
El a fost scos din închisoarea din Vladimir fără să i se explice nimic. "Brusc, în celulă m-am trezit cu supraveghetorul care mi-a ordonat: «La ieşire cu lucrurile». M-am gândit că mă mută în altă celulă", a relatat Bukovski. Apoi "m-am gândit. Mă duc în altă închisoare", îşi aminteşte disidentul.

Când supraveghetorul i-a spus că nu îi vor mai trebui cizmele, Bukovki a încremenit: "Inima mi s-a strâns brusc. Gata, m-am gândit. Mă duc în cea mai apropiată pădure şi... Dar m-au urcat într-un autobuz unde erau 12 agenţi taciturni în civil şi am demarat în trombă, rulând cu o viteză nebună. Încotro, nu-mi dădeam seama: geamurile erau acoperite. Am ajuns la Moscova, la Lefortovo, unde m-am liniştit: cunoşteam locul. Dar dimineaţa mi s-a spus să-mi dau jos uniforma şi mi s-a dat un costum franţuzesc nou-nouţ. Am urcat din nou în autobuz. Am mers mult... Am ajuns nu ştiu unde. Stam. Brusc se aude zgomot de motoare de avion. În sfârşit am realizat: mă izgonesc din ţară. M-au urcat în avion. Nu erau pasageri, numai mama, împreună cu sora mea şi fiul acesteia". A fost o surpriză pentru toţi.

Apoi paznicii i-au pus cătuşe disidentului. "La un moment dat, comandantul a sunat la Moscova, probabil pe Iuri Andropov, pe atunci şeful KGB-ului. Când am traversat graniţa URSS, mi-au scos cătuşele şi am fost anunţat că am fost expulzat din ţară", îşi aminteşte Bukovski.
El precizează că "cetăţenia nu ţi-o retrag" şi pedeapsa cu închisoarea rămâne valabilă. "Ulterior, din documentele KGB am aflat că însoţitorii mei erau luptători ai trupelor Alfa, abia înfiinţate de KGB", a spus Bukovski în încheiere. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe