x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gherilele ucrainene aruncă în aer planurile lui Putin

Gherilele ucrainene aruncă în aer planurile lui Putin

de Şerban Mihăilă    |    10 Aug 2022   •   07:40
Gherilele ucrainene aruncă în aer planurile lui Putin
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​Prin acțiuni tot mai amenințătoare la adresa controlului Rusiei asupra zonelor ocupate din sud-estul Ucrainei, forțele de gherilă loiale Kievului ucid oficiali proruși, aruncă în aer poduri și trenuri și ajută armata ucraineană, prin identificarea unor ținte-cheie. Rezistența, care se răspândește tot mai rapid, a erodat controlul Kremlinului asupra acestor regiuni, punând în pericol planurile Moscovei de a organiza referendumuri în diferite orașe, luate de armata lui Putin cu forța pentru a le anexa la Rusia.

„Scopul nostru este acela de a face viața insuportabilă pentru ocupanții ruși și de a folosi orice mijloace pentru a le submina planurile!”, a mărturisit Andriy, în vârstă de 32 de ani, coordonator al unei mișcări de gherilă din regiunea sudică Herson.

Membru al grupului de rezistență „Zhovta Strichka” - sau „Panglica Galbenă” - el a vorbit cu „The Associated Press”, punând condiția să nu fie identificat complet pentru a nu fi depistat de ruși. Grupul și-a luat numele de la una dintre cele două culori naționale ale Ucrainei, iar membrii săi folosesc panglici de această nuanță pentru a marca potențialele ținte pentru atacurile de gherilă.

Mișcarea de rezistență urmărește trei obiective - distrugerea armelor rusești și a mijloacelor de aprovizionare a acestora, discreditarea și intimidarea ocupanților și a colaboratorilor lor și informarea serviciilor speciale ucrainene cu privire la pozițiile inamice.”, a declarat, la rândul său, pentru AP, primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, care a petrecut o perioadă lungă de timp în captivitate la ruși.

Bombe și ambuscade

Recent, trupele ucrainene au folosit un lansator multiplu de rachete, HIMARS, furnizat de SUA, pentru a lovi un pod strategic pe râul Nipru, în Herson, și au întrerupt principala legătură de aprovizionare a rușilor.

În același timp, orașul de 500.000 de locuitori, cucerit de trupele rusești la începutul războiului, a fost inundat de pliante ale mișcării de rezistență, care-i amenințau pe oficialii susținuți de Moscova.

Chiar înainte de atacul asupra podului, au apărut pliante în care se spunea: „Dacă HIMARS nu o poate face, un partizan va ajuta!”.

„Oferim armatei ucrainene coordonate precise pentru diverse ținte, iar ajutorul gherilelor face ca noile arme cu rază lungă de acțiune, în special HIMARS, să fie și mai puternice! Suntem invizibili în spatele liniilor rusești, iar acesta este punctul nostru forte.”, a mai afirmat Andriy pentru AP.

Pe măsură ce forțele ucrainene își intensifică atacurile în regiune și recuperează zone aflate la vest de râul Nipru, activitatea gherilei a crescut, la rândul ei.

Membrii mișcării de rezistență se coordonează cu forțele pentru operațiuni speciale ale armatei ucrainene, care îi ajută să dezvolte strategii și tactici. Aceste forțe selectează, de asemenea, ținte și creează un site web cu sfaturi despre organizarea rezistenței, pregătirea ambuscadelor și evitarea arestărilor. În zonele ocupate a fost creată o rețea de ascunzători de arme și refugii secrete.

În mai și iunie, gherilele au aruncat în aer două poduri de cale ferată din Melitopol și au deraiat două trenuri militare rusești, a dezvăluit Ivan Fedorov.

Deși sentimentul pro-Moscova este puternic în Donbas, inima industrială a Ucrainei, majoritar rusofonă, o mișcare de gherilă a apărut și acolo. Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a recunoscut că șase soldați ruși au fost răniți, luna trecută, când vehiculul lor a fost aruncat în aer de gherile în orașul Sievierodonețk, la scurt timp după ocuparea acestuia. De asemenea, mișcarea de rezistență a vizat căile ferate, perturbând transporturile de muniții rusești și alte livrări.

„Gherilele au acționat cu mare succes! Nu au răspândit doar pliante. Au distrus, de asemenea, facilități de infrastructură. Ajută foarte mult la încetinirea atacurilor și înaintărilor rusești.”, a mărturisit Haidai, citat de AP.

La vânătoare de lideri loiali Moscovei

Bombe au fost plasate și în apropierea clădirilor administrative din zonele ocupate, la casele oficialilor numiți de ruși și chiar pe traseele acestora spre locul de muncă.

Un dispozitiv plasat pe un copac a explodat, în timp ce trecea vehiculul care îl transporta pe șeful închisorii din Herson, Evgheni Sobolev. Acesta a supraviețuit atacului. Un vehicul al poliției a fost lovit de o bombă cu șrapnel, rănind grav doi ofițeri, dintre care unul a decedat ulterior. Șeful adjunct al administrației locale din Nova Kahovka a murit din cauza rănilor, după ce a fost împușcat, în weekend.

Gherilele au încercat în repetate rânduri să îl ucidă și pe Vladimir Saldo, șeful administrației interimare din regiunea Herson, susținut de Moscova, oferind o recompensă de 25.000 de dolari. Asistentul său, Pavel Slobodchikov, a fost împușcat și ucis în vehiculul său, iar un alt oficial, Dmitri Savluchenko, a fost omorât de o mașină-capcană.

Sabotarea referendumurilor de anexare

Oficialii proruși se pregătesc pentru un posibil referendum privind aderarea Melitopolului și a altor zone ocupate la Rusia, efectuând raiduri de securitate și distribuind pașapoarte rusești, a mai dezvăluit Ivan Fedorov.

„Vom zădărnici referendumul rusesc. Nu vom permite votarea sub tunurile rusești!”, a promis el, adăugând că nu mai mult de 10% din populație simpatizează cu Moscova, iar jumătate a fugit.

Gherilele au legat panglici galbene pe clădirile unde urmează să aibă loc referendumul, avertizând locuitorii că ar putea fi ținta unor bombe, în timpul scrutinului.

Dispreț general față de ruși

Membrii rezistenței variază de la activiști radicali, la profesori și pensionari, care cântă cântece ucrainene în parcuri și poartă în secret panglici galbene și albastre.

„Rușii se așteptau să fie întâmpinați cu flori, dar s-au confruntat cu faptul că majoritatea oamenilor se consideră ucraineni și sunt gata să participe la mișcarea de rezistență sub diferite forme - de la colectarea de informații până la incendierea și aruncarea în aer a ocupanților.”, susține proprietarul unui restaurant din portul Mariupol, din sudul țării, citat de AP.

Într-un gest recent de sfidare a Moscovei, petrecut în Mariupol, un tânăr înfășurat într-un steag ucrainean a stat pe o stradă de lângă teatrul distrus de bombele rusești. Fotografia s-a răspândit în mass-media ucrainene, iar președintele Volodimir Zelenski l-a felicitat pe tânăr, în timpul unui discurs către națiune.

„A fost un lucru foarte curajos și aș dori să-i mulțumesc pentru acțiunea sa! Acesta este unul dintre numeroșii oameni care așteaptă revenirea Ucrainei și care nu vor accepta ocupația sub nicio formă!”, a afirmat Zelenski.

Represiunea Rusiei

În replică, Rusia a intensificat patrulările în zonele ocupate și a trecut la verificări regulate pentru cei suspectați de legături cu gherila. În timpul acestor raiduri, ei verifică telefoanele și îi arestează pe cei care au simboluri ucrainene sau fotografii cu rude în uniforme militare.

„În cadrul unei operațiuni de «curățare», rușii sigilează întregul cartier, opresc traficul spre și dinspre acesta și trec metodic de la un apartament la altul. Dacă găsesc simboluri ucrainene sau orice legătură cu armata ucraineană, ei îi duc pe toți membrii familiei într-un lagăr de filtrare.”, a precizat Fedorov.

„În cel mai bun caz, oamenilor li se spune: «Ieșiți de aici, dacă sunteți împotriva Rusiei!», dar se întâmplă, de asemenea, ca unii oameni să dispară.”, a mai spus el. Feodorov, plasat mult timp în detenție de către ruși, a adăugat că aproximativ 500 de activiști ucraineni au fost reținuți. Mulți dintre ei au fost torturați, iar alții au dispărut luni de zile după arestare.

La începutul ocupației, mii de locuitori au organizat proteste pașnice. Armata rusă le-a desființat însă rapid și a arestat activiști, radicalizând rezistența.

Fotograful de nuntă devenit activist Oleksandr Harchikov, 41 de ani, din Skadovsk, a spus, în interviul acordat AP, că a fost bătut și torturat, după ce a fost arestat în timpul unei razii a securității ruse.

„Rușii m-au torturat multă vreme. M-au bătut cu o bâtă de baseball, mi-au ciupit degetele cu un clește și m-au torturat cu șocuri electrice. Am avut o contuzie și o coastă ruptă, dar nu le-am dat nicio informație, iar asta m-a salvat.”, a mărturisit Harchikov.

„Represiunile se intensifică. Ele creează condiții insuportabile pentru ucraineni, făcând din ce în ce mai dificilă supraviețuirea sub ocupația rusă!”, a mai declarat el.

Atacurile asupra oficialilor-marionetă, instalați de Moscova, au determinat Kremlinul să trimită în Herson și unități antigherilă. „În fiecare zi, unitățile speciale din Rusia detectează două sau trei ascunzători cu arme pentru activități teroriste.”, a anunțat șeful administrației interimare din regiunea Herson.

Între mit și realitate

O serie de analiști militari remarcă faptul că prezența și modul de acțiune a mișcării de gherilă variază în funcție de regiune, iar exagerarea amplorii acesteia este în interesul ambelor părți.

„Rușii o fac pentru a-și justifica represiunile pe teritoriile ocupate, în timp ce ucrainenii caută să demoralizeze forțele rusești și să își preamărească victoriile!”, susține Vadim Karasev, șeful grupului de reflecție „Institute of Global Strategies”, cu sediul la Kiev.

„Este greu de crezut în poveștile despre ucrainenii care hrănesc soldații ruși cu prăjituri otrăvite, dar uneori miturile funcționează mai bine decât faptele!”, spune el.

Rușii oferă 165 de dolari tuturor celor care solicită cetățenia rusă pentru a-și întări controlul asupra unor regiuni ocupate.

Moscova a introdus rubla, a înființat rețele de telefonie mobilă rusească și a tăiat televiziunea ucraineană din zonele ocupate. În schimb, au fost amplasate ecrane gigantice, care prezintă emisiuni ale televiziunii ruse.

×