Propunerile Greciei trimise joi seara creditorilor săi (UE, BCE și FMI) includ o creștere a TVA, precum și reforme în sistemul de pensii și în domeniul funcției publice, măsuri ce vizează creșterea veniturilor la buget în schimbul obținerii unui ajutor financiar pe trei ani.
Potrivit textului cuprinzând aceste propuneri, text publicat de guvernul de la Atena și citat de AFP, Grecia dorește o soluție 'pentru reglementarea' enormei sale datorii publice, de 180% din PIB, precum și un 'pachet de 35 miliarde de euro' consacrat creșterii economice.
În textul de 13 pagini intitulat 'Acțiuni prioritare și angajamente', Grecia își asumă obligația de a adopta aproape toate măsurile propuse de creditori la 26 iunie și pe care Atena le-a respins atunci anunțând organizarea unui referendum.
Astfel, prin noile propuneri Atena acceptă o creștere a TVA la 23 %, față de 13% în prezent. Pentru produsele de bază, energie electrică și hoteluri, TVA rămâne la 13%, iar pentru medicamente și cărți la 6%.
Creșterea TVA a constituit un punct major de divergență între Atena și creditorii săi în lungile și dificilele negocieri din ultimele luni.
Guvernul grec propune totodată suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele grecești (adică reducerea de 30% a TVA aplicată de mai mulți ani), începând cu insulele cele mai bogate și cu cele turistice, așa cum doreau creditorii. Acest proces va începe în octombrie și se va face treptat, urmând să se încheie până la sfârșitul anului 2016.
În ceea ce privește vârsta de pensionare, ea a fost fixată la 67 de ani sau 62 de ani, cu 40 de ani de activitate, și va fi introdusă treptat până în anul 2022.
În același timp, va fi redus plafonul cheltuielilor militare cu 100 milioane de euro în 2015 și cu 200 milioane în 2016, față de reducerea de 400 milioane propusă de creditori.
Guvernul grec acceptă de asemenea limitarea creșterii taxei asupra societăților, de la 26% la 28%, așa cum au propus creditorii, precum și programul de privatizare a numeroase întreprinderi publice.
Propunerile de reformă ale Atenei urmează să fie analizate de creditori, după care ele vor fi prezentate sâmbătă miniștrilor de finanțe din zona euro, înainte de summitul extraordinar al celor 28 de state ale Uniunii Europene, convocat duminică la Bruxelles.
Parlamentul grec urmează să se pronunțe vineri asupra acestor propuneri pentru a permite sau nu guvernului să negocieze acest pachet de reforme. Dezbaterea în legislativul elen va începe la ora 11,00 GMT.
Sursa Agerpres