x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Video: Incendiu devastator în Maui. Cel puțin 6 persoane au murit, iar un oraș istoric a fost făcut scrum

Video: Incendiu devastator în Maui. Cel puțin 6 persoane au murit, iar un oraș istoric a fost făcut scrum

de Redacția Jurnalul    |    10 Aug 2023   •   10:15
Video: Incendiu devastator în Maui. Cel puțin 6 persoane au murit, iar un oraș istoric a fost făcut scrum
Sursa foto: Twitter

Un incendiu de vegetație a devastat miercuri insula hawaiiană Maui, reducând la cenușă o mare parte dintr-un oraș istoric. Oamenii au sărit în ocean pentru a fugi de flăcări. Cel puțin șase persoane au murit, zeci au fost rănite și 271 de structuri au fost avariate.

Flăcările nu erau stinse miercuri după-amiază, alimentate de vântul puternic adus de uraganul Dora. Oficialii se tem că bilanțul morților ar putea crește.

"Este o zi sumbră", a declarat primarul din Maui, Richard Bissen.

Pe măsură ce vântul s-a mai domolit puțin, unele aeronave au reluat zborurile, permițând piloților să vadă întreaga amploare a distrugerii.

O înregistrare video aeriană a arătat zeci de case și afaceri din Lahaina distruse, inclusiv pe Front Street, unde turiștii se adunau pentru a face cumpărături și a lua masa. Mormane de moloz fumegânde zăceau îngrămădite lângă malul mării, bărcile din port erau carbonizate, iar fumul cenușiu plutea deasupra copacilor arși, anunță AP.

"Este îngrozitor. Am zburat aici 52 de ani și nu am văzut niciodată ceva care să se apropie de așa ceva", a declarat Richard Olsten, pilot de elicopter.

 

 

Guvernatorul interimar Sylvia Luke a declarat că flăcările "au distrus comunități" și a îndemnat călătorii să stea departe.

Oficialii din Maui i-au îndemnat pe vizitatori să părăsească Lahaina, iar insula a organizat miercuri după-amiază o "evacuare în masă cu autobuzul" pentru a duce oamenii direct la aeroport. Incendiul cauzat de vânt a măturat cu o viteză alarmantă clădirile din lemn din centrul orașului Lahaina, care datează din anii 1700 și se află pe Registrul Național al Locurilor Istorice.

West Maui a rămas fără servicii de telefonie mobilă sau fixă și fără electricitate.

Cauza exactă a incendiului nu a putut fi determinată, dar o serie de factori, inclusiv vântul puternic, umiditatea scăzută și vegetația uscată, au contribuit, a declarat generalul-maior Kenneth Hara. De asemenea, experții au declarat că schimbările climatice cresc probabilitatea unor fenomene meteo mai extreme.

Incendiile au ucis 6 persoane în Maui, dar operațiunile de căutare și salvare continuă și numărul acestora ar putea crește.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: incendiu devastator maui