Visul omului de a-şi stabili o bază pe Lună ar putea deveni realiate în următorii 20 de ani. Prima misiune lunară indiană a găsit dovezi de necontestat privind existenţa unor mari cantităţi de apă pe suprafaţa Lunii.
Datele culese de Chandrayaan-1 arată că apa este în continuă formare pe acest astru, iar cercetătorii de la NASA, care au făcut publică informaţia joi, în cadrul unei conferinţe de presă, au estimat că această descoperire "va schimba faţa explorărilor selenare", scrie Times online.
Căutarea unor surse de apă pe Lună a fost principalul obiectiv al misiunii indiene, dar, oricum, ceea ce s-a descoperit a fost, totuşi, o surpriză, au mai spus cercetătorii de la NASA. Naveta spaţială trimisă fără echipaj uman pe Lună a fost dotată în schimb de NASA cu sisteme şi aparaturi speciale de identificare a surselor de apă cu ajutorul radiaţiilor electromagnetice emise de minerale. M3, un spectometru perfecţionat de cercetătorii agenţiei spaţiale americane, a fost conceput astfel încât să poată detecta radiaţia electromagnetică emisă de diferitele minerale prezente în stratul de suprafaţă al Lunii. Spectometrele de până acum nu au fost atât de performante.
CURSA SPAŢIALĂ
O altă descoperire surprinzătoare a fost aceea că apa continuă să se formeze în stratul de suprafaţă al Lunii. Cercetătorii sperau demult ca astronauţii să îşi poată instala o bază pe Lună după ce vor găsi apă, pe care să o poată bea şi să extragă oxigen din ea, pe care să îl folosească pentru a respira, dar şi drept combustibil.
Descoperirea făcută de indieni le creşte "acţiunile" faţă de China, în ceea ce mulţi consideră că va fi "o cursă spaţială a secolului XXI".