Un puternic cutremur s-a produs, duminică noapte, în centrul Italiei. Seismul, care s-a resimţit până la Roma, s-a soldat cu cel puţin 90 de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu citat de presa italiană, care subliniază că numărul victimelor ar putea creşte, relatează AFP.
Mai multe case s-au prăbuşit în oraşul L'Aquila, din vecinătatea epicentrului şi în comunele vecine. Epicentrul s-a situat la aproape 100 de kilometri nord-est de capitală.
Potrivit pompierilor italieni, seismul a avut magnitudinea 6,7 pe scara Richter, în timp ce Serviciul Geodezic American l-a evaluat la 6,3.
Italia este una dintre zonele seismice cele mai active din Europa
Italia este cunoscută ca fiind nu doar una dintre zonele seismice cele mai active din Europa, dar şi ca un loc cu procese geologice complexe, comentează cotidianul The Times în ediţia electronică.
Peninsula este situată exact pe falia plăcii tectonice euroasiatice, la întâlnirea cu placa africană, existând riscuri majore de cutremure şi erupţii vulcanice.
Situaţia din Italia este şi mai complexă, în condiţiile situării de o parte şi de alta a Munţilor Apenini, formaţi în urma activităţii seismice.
"Italia are o geologie foarte complexă, toată ţara fiind brăzdată de falii seismice", afirmă John McCloskey, profesor de Geofizică la Universitatea Ulster.
"Riscul replicilor poate fi o ameninţare semnificativă. Cutremurul de luni este apropiat de zona Umbria-Marche, unde a avut loc o serie de opt cutremure, timp de două luni, în 1997", observă McCloskey.
"Colegii noştri din Italia se vor strădui să transmită acest mesaj. Nu putem spune cu siguranţă, cert este că în apropiere a existat în trecut riscul unor replici puternice", insistă specialistul britanic.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro