Telescopul spaţial american Fermi a transmis, în rezoluţie mare, cea mai mare explozie de raze gama din istoria astroficizii, informează NASA.
"Aşteptam acest moment. Emisiile exploziei acestor energii sunt în continuare slab înţelese, dar Fermi ne oferă instrumentele necesare pentru a le înţelege", a declarat Peter Michelson, expert la Universitatea Standford. Niciodată, spun specialiştii, nu a fost înregistrată o deflagraţie mai puternică decât cea din 16 septembrie 2008, care a avut loc în constelaţia australă Carina, situată la circa 12,2 miliarde de ani lumină distanţă de Terra.
Explozia, denumită de oamenii de ştiinţă GRB 080916C, a fost detectată şi de un alt instrument al NASA, denumit Gamma-ray Burst Monitor. Emisiile iniţiale de raze gama au fost de 3.000 până la 5 miliarde de ori mai mari decât cele ale luminii vizibile. La aproximativ 32 de ore după deflagraţie, folosindu-se de datele furnizate de telescopul european austral La Silla (situat în Chile), Jochen Greiner de la Institutul Marx Planck pentru cercetări fizice extraterestre (din Germania) a observat explozia în fază prelungită sau remanentă. Echipa condusă de Greiner a determinat, pe baza datelor strânse cu ajutorul aşa-numitului instrument GROND (Gamma-Ray Burst Optical/Near-Infrared Detector), distanţa la care s-a produs explozia: 12,2 miliarde de ani!
Dacă energia a fost emisă în mod egal în toate direcţiile, spun cercetătorii de la Fermi, puterea acestei deflagraţii a echivalat cu explozia simultană a aproximativ 9.000 de supernove obişnuite.
Citește pe Antena3.ro