Controversatul scriitor şi profesor Piotr Homiakov, ideologul organizaţiei extremiste "Frăţia nordică" din Rusia, a anunţat joi la Moscova că i-a cerut preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko să-i acorde azil politic în Ucraina. În Rusia, Homiakov este pasibil de cinci ani de închisoare pentru incitare la ură rasială, relatează vineri Gazeta.ru
Într-o conferinţă de presă, desfăşurată ieri în capitala rusă, Homiakov şi-a făcut publică această scrisoare, în care susţine că autorităţile ruse îl persecută din motive politice. "Concluziile mele analitice privitoare la instabilitatea actualului regim rus, la situaţia reală din sfera petrolului şi gazelor din Rusia şi principalul, la politica agresivă a Rusiei, ca tentativă spasmodică de menţinere la putere a actualilor lideri de la Kremlin, toate acestea reprezintă pericol pentru puterea rusă", menţionează Homiakov, în mesajul adresat liderului ucrainean.
În opinia sa, sub preşedintele Viktor Iuşcenko, Ucraina a devenit o "ţară civilizată şi democratică", în timp ce Rusia va ajunge către 2010 la limita existenţei. "Nu mă întorc viu în Rusia. Cale de întoarcere pentru mine în Rusia nu există", a spus acesta, răspunzând la întrebarea adresată de un ziarist ce va face în cazul în care Ucraina îi va refuza să-i acorde azil politic.
Piotr Homiakov, în vârstă de 49 de ani, doctor în ştiinţe tehnice, este cunoscut ca ideolog al mai multor mişcări naţionaliste. A fost arestat în martie 2009, fiind pus în libertate cu condiţia să nu părăseacă Moscova. I s-a deschis un dosar penal, conform articolelor 280 şi 282 ale Codului Penal al Federaţiei, pentru extremism şi incitare la ura rasială şi interetnică. Împreună cu Anton Muhaciov, el este întemeietorul organizaţiei "Frăţia nordică", pe al cărei site se menţionează că principalul obiectiv al acesteia este "abolirea actualei orânduiri sociale" şi "izbăvirea de jugul mafiilor etnice". În opinia lui, urmărirea penală declanşată împotriva sa este "absurdă", deoarece "Frăţia Nordică" nici nu există, iar principalul motiv pentru care a intrat în colimatorul autorităţilor sunt publicaţiile sale, în care denunţă corupţia din eşaloanele de la vârful puterii de stat, precum şi "instabilitatea şi agresivitatea statului rus". "Este clar că prin acuzaţia de extremism autorităţile încearcă să-mi închidă gura", susţine el.
De-a lungul timpului, Homiakov a făcut parte dintr-o serie de organizaţii ultraradicale, precum Partidul Naţional-Republican (1993), Mişcarea în sprijinul armatei /1997-1998/. Este autorul al circa 11 volume, între care "Rusia împotriva Rusiei", "Naţionalism fără socialism", "Progresul naţional" etc.
Aleksandr Belov, fostul lider al Mişcării (ultraradicale) împotriva imigraţiei ilegale din Rusia, spune că Homiakov este mai curând un "romantic" decât un "extremist". "Pur şi simplu, unii s-au folosit de el şi au făcut declaraţii neofasciste în numele său, fără ca el măcar să ştie de asta. Este vorba de oameni care l-au ridicat în slăvi înainte de deschiderea urmăririi penale împotriva sa, dar care după aceasta au postat pe Internet imagini video cu materiale compromităţoare împotriva sa", a declarat acesta. În pofida mesajelor ce incitau la ură rasială de la site-ul "Frăţiei", Belov consideră că organizaţia reprezenta mai curând o mână de romantici, capabili să dea foc unei maşini a poliţiei, şi nimic mai mult". Însă în unele apeluri ale "Frăţiei" se cheamă deaschis la represalii împotriva străinilor din Rusia care nu au înfăţişare slavă, potrivit Gazeta.ru.
Citește pe Antena3.ro