Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat într-un interviu pentru televiziunea rusă că Moscova a găsit soluţia pentru evitarea unor neînţelegeri legate de criza energetică.
Dmitri Medvedev a declarat că actuala cartă energetică, elaborată în urmă cu 15 ani, oferă cadrul legal pentru rezolvarea divergenţelor dintre ţări, însă Rusia a refuzat să o ratifice, acuzând că favorizează statele consumatoare. Vechea cartă, la care au aderat 51 de state, a fost criticată pentru că nu a putut oferi o rezolvare pentru disputa ruso-ucraineană din prima lună a acestui an. În urma disputei pe tema gazelor naturale din luna ianuarie, dintre compania rusă Gazprom şi Ucraina, livrările către Europa au fost întrerupte timp de două săptămâni.
Forţat de împrejurări, liderul de la Kremlin şi-a anunţat intenţia de a propune, luna viitoare, la Summitul G20 (reuniunea la nivel înalt a ţărilor cele mai dezvoltate din lume – n.r.), care va fi organizat la Londra, o nouă cartă a energiei, menită să rezolve disputele de genul celor avute cu Ucraina la începutul lui 2008, neînţelegeri care au afectat majoritatea ţărilor europene. "Am dat instrucţiunile necesare, iar guvernul nostru şi marile companii ruse pregătesc propuneri pentru o nouă cartă energetică", a declarat Medvedev, într-un interviu difuzat de televiziunea rusă şi citat de agenţia de ştiri Reuters. Şeful statului nu a oferit detalii suplimentare, dar a promis că documentul propus de partea rusă va încerca un echilibru între interesele furnizorilor şi cele ale consumatorilor.
SEMNAL PENTRU EUROPA
Pe de altă parte, Medvedev a sugerat instituţiilor financiare europene să creeze un fond pentru a ajuta Ucraina să plătească livrările de gaze naturale. Intervenţia preşedintelui rus survine la câteva zile după ce Gazprom a anunţat că ar putea opri din nou aprovizionarea cu gaze a Europei, pe motiv că Ucraina, ţara de tranzit a gazelor ruseşti, ar putea să nu-şi onoreze obligaţia contractuală de a plăti companiei Gazprom suma de 400 de milioane de dolari până la 7 martie. Potrivit liderului de la Kremlin, Federaţia Rusă este dispusă să se implice, alături de organisme europene, în procesul de ajutorare a Kievului, deşi există voci care susţin că situaţia economică din Ucraina se apropie de un colaps. În prezent, Rusia asigură circa 25% din gazele naturale necesare ţărilor europene, dintre care circa 80% tranzitează Ucraina.
Citește pe Antena3.ro