x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel, un nou mandat

Merkel, un nou mandat

de Sînziana Stancu    |    28 Sep 2009   •   00:00
Merkel, un nou mandat
Sursa foto: /EPA

Alegătorii germani au început să voteze ieri, la ora 08:00 (09:00, ora României), în cadrul unui scrutin legislativ în urma căruia cancelarul Angela Merkel ar urma să obţină un al doilea mandat, relatează AFP.



La vot au fost aşteptaţi aproximativ 62,2 milioane de alegători, pentru a-i alege pe membrii Bundestagului, care vor desemna apoi şeful Guvernului. Dar chiar dacă Merkel este aproape sigură că va obţine un nou mandat, ea nu poate fi sigură şi dacă va putea guverna, aşa cum doreşte, cu liberalii din FDP, fiind astfel nevoită să continue "marea coaliţie", care reuneşte, din 2005, uniunile creştine CDU-CSU cu social-democraţii - SPD. Potrivit sondajelor de opinie dinaintea votului de ieri, blocul de dreapta era creditat cu 46%-48% din intenţiile de vot, iar dacă va obţine mai mult de 47 de procente, Angela Merkel va putea guverna cu FDP.

MAREA COALIŢIE
Majoritatea germanilor se aşteaptă însă la menţinerea "marii coaliţii" între conservatorii de la CDU, ai lui Merkel, şi SPD. Social-democraţii sunt creditaţi cu 26%-27% din voturi. Buna performanţă realizată de candidatul lor, Frank-Walter Steinmeier, ministru al afacerilor Externe, în cadrul unei dezbateri televizate cu Merkel, la 13 septembrie, a redus din diferenţă.

Coaliţiile CDU-FDP şi CDU-SPD sunt singurele scenarii realiste, deşi în teorie mai sunt posibile şi alte combinaţii. În total, 29 de partide au intrat în cursă, dar numai cinci ar urma să treacă pragul de 5% necesar pentru a intra în Bundestag. Pe lângă CDU şi SPD, Verzii sunt creditaţi cu 10-11 procente, liberalii cu 11%-14%, iar Die Linke (extrema-stângă) cu 10%-12%.

Fiecare cetăţean german va vota, în cadrul acestui scrutin legislativ, de două ori, o dată pentru un reprezentant ales prin vot direct, iar a doua oară, pentru un partid. O jumătate din locurile din Camera Inferioară a Parlamentului (unul pentru fiecare din cele 299 circumscripţii electorale) li se va atribui direct parlamentarilor aleşi prin vot direct, iar cealaltă jumătate, tot de 299 de locuri, va fi alocată candidaţilor aleşi pe listele de partid. Votul pe liste este critic, pentru că acesta determină procentajul ocupării de fiecare partid a locurilor din Camera Inferioară.

Pragul minim ca un partid să fie luat în calcul la împărţirea locurilor prin al doilea vot trebuie să fie de 5% sau să aibe cel puţin trei candidaţi aleşi în urma votului direct. Dacă un partid obţine mai multe locuri prin votul direct, sistemul permite şi obţinerea unor locuri suplimentare. După numărarea voturilor, preşedintele ţării propune Parlamentului un cancelar, candidatul având nevoie de votul majorităţii parlamentare pentru a fi desemnat. În caz contrar, după trei încercări nereuşite, preşedintele ţării numeşte un Guvern minoritar.

×
Subiecte în articol: externe