x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Meteoritul din Letonia, farsă cinematografică

Meteoritul din Letonia, farsă cinematografică

de Sînziana Stancu    |    27 Oct 2009   •   00:00

Toată tevatura de la sfârtul săptămânii trecute, cu aşa-zisul "meteorit" prăbuşit pe un câmp în Letonia, a fost o glumă studenţească.



Dramatica înregistrare video care a făcut înconjurul lumii prin internet, cu aşa-zisul meteorit care a lovit Pământul pe terenul unei ferme din Letonia, situată în afara oraşului Mazsalaca, a fost opera unor studenţi la Artă Cinematografică, care s-au transformat în martori oculari ai evenimentului, susţinând chiar că au auzit bubuitura când meteoritul ar fi atins Pământul, scrie The Times.

Dar era prea frumos ca să fie şi adevărat. Până şi specialiştii, care au venit plini de interes şi chiar de fascinaţie la faţa locului, au fost dezamăgiţi de "regie". Ei au demontat rând pe rând toate informaţiile false care nu mai conteneau. Din contră, minciunile creşteau ca aluatul, iar "cucoanei" căreia îi căzuse, chipurile, meteoritul în ogradă, Larisa Gerasimova, începuse să le ceară taxă de acces de 2 dolari curioşilor care vroiau să viziteze locul.

MINGE DE LUT
"E o făcătură. Mare dezamăgire. Eram plin de speranţă când am venit aici, dar sunt convins că nu e vorba despre un meteorit", declara specialistul Ilgonis Vilks, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Universităţii Institutului de Astronomie din Letonia, ziariştilor veniţi să vadă şi ei "minunea". Când experţii s-au pus pe analizat probele, adevărul a ieşit repede la iveală.

În primul rând, specialiştii au găsit în crater smocuri de iarbă verde, ceea ce nu ar fi fost posibil în cazul prăbuşirii unui meteorit, din cauza temperaturii foarte ridicate a acestuia, ce ar fi pârjolit totul în jur.

Apoi, "martorii oculari" spuseseră că era vorba despre un crater adânc de 10 metri, iar specialiştii abia dacă au putut măsura o adâncine de 3 metri, incluzând şi o "buză" de pământ ridicată la marginea gropii, ca să pară mai adâncă. De asemenea, în jurul craterului, pe raza din jurul căruia ar fi trebuit, în mod normal, să fie împrăştiate fragmente de meteorit, nu a existat nici urmă de aşa ceva, iar pe fundul gropii ardea un ghem de lut, pus peste un amestec inflamabil, ca să dea impresia de meteorit care arde, au mai explicat cercetătorii letoni.

Înregistrarea video făcută de studenţii de la Film seamănă ca stil cu "Blair Witch Project", un film din 1999, bazat pe o presupusă înregistrare de "amatori", făcută de trei studenţi la Film dispăruţi, scrie The Times.

În fiecare an, Pământul este "bombardat" de mii de mici corpuri cereşti, dar cele mai multe dintre acestea ard în atmosferă înainte de a cădea pe Terra. Cel mai recent impact al unui meteorit cu Pământul s-a produs în 2007, în apropiere de Lacul Titicaca, din Peru, producând un crater cu diametrul de 12 metri şi adâncime de 5 metri.


×
Subiecte în articol: externe