Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, a afirmat, joi, că există o tensiune între România şi Italia, pe care a simţit-o "pe propria piele" cu ocazia participării sale la un congres al Partidului Popular European (PPE) desfăşurat la Roma.
"Din păcate, există o tensiune între România şi Italia, şi vă pot spune că am simţit-o pe propria piele. Cu ocazia participării mele la congresul PPE de la Roma, am sesizat reticenţa autorităţilor italiene faţă de români", a spus ministrul Ridzi, fără însă a preciza dacă a fost protagonista vreunui incident sau în ce a constat, concret, reticenţa la care s-a referit.
Ministrul român a criticat faptul că "datorită unor infractori" tot poporul român este considerat infractor.
"După această experienţă am decis să mă ocup mai atent de problemele românilor, în special ale tinerilor stabiliţi în Italia", a spus ministrul.
Ridzi a făcut această afirmaţie într-o întâlnire desfăşurată, joi, la sediul instituţiei pe care o conduce, la care au participat reprezentanţii a 13 organizaţii ale românilor din Italia. Ea a precizat că i-a primit pe cei 13 pentru a afla direct de la aceştia care sunt problemele cu care se confruntă românii în Italia, în special tinerii, şi pentru a găsi împreună soluţii pentru îmbunătăţirea comunicării cu aceştia.
"Mâine (vineri, n.r.) merg în Italia, după cum bine ştiţi, şi voi avea o întrevedere cu omologul meu italian. Am vrut să aflu de la dumneavoastră care sunt problemele românilor acolo şi ce soluţii vedeţi pentru rezolvarea lor, pentru ca eventualele propuneri ale dumneavoastră să fie discutate la nivel de miniştri ai României şi Italiei şi să facă, eventual, obiectul unui protocol între cele două state", le-a spus Ridzi invitaţilor.
Ministrul român le-a mai spus acestora că şi-ar dori un consilier onorific dintre românii din Italia, care să se ocupe de legătura dintre statul român şi cei aproximativ un milion de români care locuiesc în peninsulă. Oficialul român a mai vorbit şi despre iniţiativa unui sistem de comunicare "mai bine pus la punct" între România şi Italia pe tema eventualelor probleme şi incidente în legătură cu tinerii provenind dintr-una din ţări şi stabiliţi în cealaltă, în sistem de reciprocitate.
Ramona Bădescu, precizând că vorbeşte în calitate de consilier al primarului Romei, Gianni Allemano, a spus că vede "necesară" existenţa unor programe care să-i facă pe românii importanţi mai cunoscuţi în Italia.
"Acolo avem de-a face cu o mare dramă: românilor le e frică de italieni şi italienilor de români. Dar, de fapt, lor le este frică de necunoscut. (...) Poate ar fi nevoie de programe care să ne facă mai cunoscuţi acolo, astfel încât italienii să ştie cine suntem, de unde ne tragem şi aşa mai departe", a spus Ramona Bădescu, precizând că problema românilor în Italia este "acceptarea, integrarea lor acolo".
Un alt invitat, lider al unei asociaţii de români din nordul Italiei, a propus organizarea unor tabere în care italienii să vină în România şi invers şi în care tinerii să fie duşi "la munte, în natură, la plimbare sau la schi sau la cluburi de cercetaşi", pentru a fi astfel "educaţi corect, în spiritul frumos al naturii".
Un alt invitat, reprezentând o asociaţie de români din Roma, a cerut, în numele unei echipe româneşti de fotbal din capitala Italiei, un program de finanţare.
"Sunt nişte tineri talentaţi, cu rezultate, şi este păcat să nu fie ajutaţi", a spus acesta.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean (PDL) a declarat, joi, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia, că ar putea fi modificată legislaţia astfel încât în Parlamentul României şi fie reprezentanţi ai diasporei.
Ioan Oltean a discutat cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia despre problemele lor şi despre sprijinul pe care aceştia îl aşteaptă de la autorităţile române. Printre problemele ridicate de cei prezenţi la întâlnire s-a aflat aceea că foarte mulţi minori români aflaţi în Italia nu au certificat de naştere şi că tribunalele de minori din această ţară decid ca mulţi copii minori să fie daţi spre adopţie.
Cei prezenţi au menţionat, de asemenea, că în Italia sunt 79 de asociaţii româneşti.
Reprezenţanţii organizaţiilor au vorbit şi despre imaginea proastă pe care o au românii în Italia, începând de la cazul Mailat şi până la un recent studiu realizat de un psiholog italian care apreciază că violenţa românilor ar fi fost generată de regimul Ceauşescu, din faptul că femeile nu aveau drept de avort şi transmiteau fătului, astfel, agresivitate.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro