Ambasadorii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene urmează să încheie negocierile cu Statele Unite în ceea ce priveşte facilitarea primirii în Europa a unor deţinuţi de la Guantanamo.
Europenii încearcă să obţină, de la americani, garanţia că SUA "vor abandona războiul împotriva terorismului" cu excesele care au caracterizat aceste acţiuni în timpul administraţiei lui George W. Bush şi că vor urma de acum "o abordare mai europeană", care să respecte drepturile omului, a declarat un diplomat.
Potrivit Agenţiei France Presse, care citează din proiectul comun UE-SUA, semnatarii documentului precizează: "Reafirmăm că responsabilitatea principală pentru închiderea (închisorii) Guantanamo şi pentru găsirea unor locuri de reşedinţă pentru foştii deţinuţi revine Statelor Unite. Luăm notă, de asemenea, de faptul că Statele Unite îşi recunosc responsabilitatea în acceptarea anumitor foşti deţinuţi care vor să fie primiţi în Statele Unite".
Această ultimă frază ridică o problemă pentru Washington, unde dezbaterea cu privire la soarta deţinuţilor de la Guanatanamo continuă. Americanii ar dori ca formularea să rămână "deschisă", a declarat un diplomat. Compensaţia financiară pe care Washingtonul ar putea să o acorde deţinuţilor eliberaţi pentru a fi trimişi în Europa ar putea, de asemenea, să ridice o problemă, a precizat aceeaşi sursă.
Europenii au puncte de vedere diferite cu privire la momentul adoptării acestei declaraţii, potrivit diplomaţilor. În timp ce Franţa, care a primit la 15 mai un fost deţinut algerian, Marea Britanie şi Spania vor ratificarea acesteia încă din iunie, iar alte ţări, ca Germania, Olanda sau Grecia, consideră această dată prematură, de vreme ce Washingtonul nu a decis încă politica sa cu privire la Guantanamo.
Citește pe Antena3.ro