x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul ambasador al SUA şi-a prezentat scrisorile de acreditare

Noul ambasador al SUA şi-a prezentat scrisorile de acreditare

28 Aug 2009   •   00:00

Ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Henry Gitenstein a fost primit e către ministrul Cristian Diaconescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Noul ambasador şi-a prezentat scrisorile de acreditare dar nu a făcut nicio declaraţie, deşi în programul oficial se menţionase că cei doi demnitari se vor adresa jurnaliştilor.

Nominalizarea lui Mark Gitenstein ca ambasador al SUA la Bucureşti a fost anunţată, la jumătatea lunii iunie, de către preşedintele american, Barack Obama. Senatul american a confirmat, la jumătatea lunii iulie, nominalizarea făcută de preşedintele Obama.
Mark Gitenstein a depus jurământul ca ambasador al SUA la Bucureşti, la începutul lunii august, în prezenţa vicepreşedintelui Joseph Biden. în discursul rostit cu această ocazie, Gitenstein a folosit câteva cuvinte în limba română adresate atât diplomatului român prezent la eveniment, însărcinatul cu afaceri al României, Cristian Gaginsky, cât şi memoriei bunicilor săi de origine română: "O revenire acasă, la originile mele, la locurile de unde au plecat, în secolele trecute, bunicii şi străbunicii mei, în America. Le aduc acum, aici, un omagiu".

"Nu este doar o mare onoare de a-l reprezenta pe preşedintele Obama, dar este vorba şi despre o revenire la locul de unde, în urmă cu mai mult de un secol, bunicii mei au plecat către America şi lor le aduc astăzi un tribut: străbunicului meu, Lewis Bralower şi străbunicii mele, Celia Bralower (din Brăila, respectiv Iaşi), buncii mele Rose Bralower şi în mod special tatălui meu, Seymour Gitenstein. La 94 de ani, el locuieşte încă în oraşul meu natal, Florala, Alabama. L-am văzut recent şi calitatea esenţială pe care o observ la el o văd la toţi cei care locuiesc astăzi în România. Un popor solid, rezistent, hotărât care a trecut prin multe, dar care nu şi-a pierdut niciodată simţul umorului şi dragostea de viaţă", a spus Gitenstein, în discursul rostit la ceremonia de depunere a jurământului.

"Povestea României în ultimele două decenii este una remarcabilă: de la un satelit sovietic la unul dintre cei mai loiali şi demni de încredere aliaţi; de la o piaţă paralizată, dominată de stat, la economia cu cea mai rapidă creştere din Europa, înainte de recesiunea la nivel mondial de la finalul anului trecut", a comentat Gitenstein.

El a mai spus în discursul său că, în calitatea lor de aliaţi, românii au luptat fără rezerve alături de militarii americani în unele dintre cele mai periculoase zone din Irak şi Afganistan. "Noi, americanii, credem în cuvintele lui Shakespeare: ?acela care îşi varsă sângele alături de mine, este fratele meu?", a adăugat el.

"Am primit instrucţiuni foarte clare de a merge mai departe pentru consolidarea şi aprofundarea acestei alianţe, de a ajuta românii să îşi revină din această perioadă de recesiune în primul rând prin creşterea comerţului şi a investiţiilor SUA în România", a mai spus Gitenstein, adăugând că misiunea sa "va presupune cel puţin parţial consolidarea transparenţei, a regulilor statului de drept, a reformei administrative şi legislative".

El s-a referit de asemenea, în contextul instrucţiunilor primite, la "extinderea şi impulsionarea angajamentului în slujba toleranţei şi a drepturilor minorităţilor, care se văd deja din partea liderilor curajoşi ca preşedintele Băsescu".

Mark Gitenstein s-a distins prin activităţi de lobby la Camera de Comerţ din SUA, consultanţă acordată Comisiei Juridice a Senatului şi o carieră în domeniul avocaturii. Potrivit site-ului Casei Albe, Mark Gitenstein - absolvent al Universităţii Duke şi al ªcolii J.D. a Universităţii Georgetown - a lucrat ca expert la Brookings Institution, fiind specializat pe probleme de securitate naţională şi libertăţi civice. De asemenea, este partener la compania multinaţională de avocatură Mayer Brown LLP. înainte de a lucra la această firmă, Gitenstein a fost director executiv al Foundation for Change Inc. şi a lucrat ca funcţionar la Senat timp de 17 ani, atât la biroul lui Joseph Biden, actualul vicepreşedinte al SUA, dar şi în calitatea de consilier-şef la Comisia Juridică.

De asemenea, Mark Gitenstein este autorul cărţii "Matters of Principle" ("Probleme de principiu").
Potrivit site-ului Brookings Institution, Mark Gitenstein a practicat avocatura în Washington D.C. din 1989. în afară de activitatea de consilier la Comisia Juridică a Senatului (1981 - 1989), Gitenstein a lucrat şi pentru Comisia de Informaţii a Senatului (1975-1978) şi a oferit consultanţă şi Partidului Democrat.

Ziarul Washington Post relata, la 15 noiembrie 2008, că Mark Gitenstein, unul din cei 12 membri ai echipei de tranziţie a lui Barack Obama, a desfăşurat activităţi de lobby în valoare de milioane de dolari pentru Camera americană a Comerţului şi a susţinut legi favorabile companiilor Boeing şi General Dynamics, active în domeniul industriei apărării. Până în toamna anului 2008, Gitenstein figura oficial ca reprezentant al companiilor AT&T, Merrill Lynch, KPMG, Ernst & Young pentru activităţi de lobby în cadrul Congresului şi Comisiei de Asigurări şi Tranzacţii (Securities and Exchange Commission).

"Prezenţa lui Gitenstein (în echipa de tranziţie - n.red.) reaminteşte că promisiunea lui Barack Obama de a se distanţa de cultura de lobby de la Washington ar putea fi mai greu de îndeplinit decât se anticipa", comenta Washington Post în noiembrie 2008. Potrivit ediţiei din 27 februarie 2009 a Washington Post, Mark Gitenstein fusese propus pentru funcţia de asistent al procurorului general american responsabil de politici juridice, dar Casa Albă a retras nominalizarea sa după critici privind activităţile de lobby în cadrul Camerei de Comerţ din SUA.

Nicholas Taubman, fost ambasador american la Bucureşti, între 5 decembrie 2005 şi 3 decembrie 2008 şi-a încheiat mandatul şi a plecat de la post la finele anului trecut, responsabilităţile sale fiind preluate de însărcinatul cu afaceri, Jeri Guthrie-Corn.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe