Cincisprezece bătrâni din Genova sunt acuzaţi că au recurs la serviciile unor tineri români pentru a fura din supermarketuri. Decanii de vârstă ai bătrânilor sunt o femeie de 96 de ani care spune că a acţionat împinsă de nevoie şi un bărbat, Ugo, tot de 96 de ani, relatează cotidianul elveţian Le Temps.
Nici tovarăşii lor nu mai sunt demult tineri, majoritatea având între 70 şi 80 de ani. Cei 15 membri ai micului grup au fost reţinuţi acum câteva zile de carabinierii din Genova, surprinşi să afle că infractorii erau atât de ridaţi şi aveau părul alb. Ei ar putea fi cercetaţi pentru posesie de obiecte furate, alături de trei cetăţeni români şi alte şase persoane.
Grupul este bănuit că ar fi organizat un mic trafic în supermarketurile din regiune. De câteva săptămâni, magazinele din Genova erau jefuite regulat de grupuri mici (români în majoritatea cazurilor), care luau produse casnice, alimente şi alte obiecte mărunte. Intrigaţi de aceste furturi, carabinierii i-au urmărit pe hoţi şi au descoperit că prada era dusă la nişte bătrâni, într-un parc public. Aceştia o cumpărau pe loc, la jumătate de preţ. "Ce vreţi, cu pensia mea n-aş scoate-o la capăt", a spus Ugo pentru cotidianul La Stampa, care a dezvăluit mica afacere. "Nu am destui bani pentru mâncare... Eu, care am muncit toată viaţa şi am plătit cinstit impozitele, nu mi-am închipuit niciodată că voi ajunge la 90 de ani să am de-a face cu justiţia", continuă el. Şi ceilalţi pensionari au dat explicaţii asemănătoare pentru gestul lor. "Mergeam în parc ca să nu fim singuri şi să găsim prietenii care mai trăiesc încă. Apoi i-am întâlnit pe aceşti tineri. Ne aduceau marfa la jumătate de preţ. Şi asta ne era de ajuns. Nu poţi să trăieşti cu o pensie de 500 de euro pe lună", spune alt bătrân.
Complicii lor români le aduceau pâine, cafea, paste şi legume. Vestea s-a răspândit şi numărul de clienţi a crescut. Unii au cerut şi puţin somon, o sticlă de parfum sau mici aparate electrocasnice. Alţii au explicat cu candoare carabinierilor că, în afară de aspectul financiar, tinerii le mai făceau şi alt serviciu: "Românii ne aduceau totul fără să mai fie nevoie să luăm autobuzul şi să cărăm cumpărăturile. Nu ştiam că, dacă luăm aceste produse, este un delict", a spus Ugo. Avocaţii bătrânilor speră ca cei 15 pensionari să fie acuzaţi doar de "cumpărături imprudente" şi să beneficieze de circumstanţe atenuante pentru că au acţionat "împinşi de nevoie".
Nu este prima oară când persoane în vârstă sunt surprinse încercând să fure din supermarketuri. În 2007, în Italia, un bărbat de 74 de ani, care nu avea niciun ban, a fost prins aproape de Bolzano, după ce a furat 100 gr de jambon. A fost condamnat la 14 luni de închisoare (pe care nu le-a executat din cauza vârstei avansate).
De obicei, directorii de supermarketuri nu depun plângere împotriva persoanelor în vârstă prinse asupra faptului, dar le cer să plătească produsele. Toate statisticile arată că, din cauza crizei, aceste cazuri se înmulţesc în Italia. Conform unui raport recent, aproape 5% din populaţia italiană trăieşte în sărăcie absolută, adică 2,893 milioane de persoane, printre care mulţi bătrâni. "În patru ani, furturile comise de bătrâni la Udine au crescut cu 40%", a afirmat şeful local al carabinierilor. Directorul unui supermarket din Roma a menţionat o creştere de 50%: "Înainte, acest tip de furt era foarte rar. Se fură de obicei produse de la promoţie sau ieftine". Unii nu fură atât pentru a-şi potoli foamea, ci mai mult pentru a mânca ceva deosebit. Dar aproape toţi cei care sunt prinşi asupra faptului au o singură grijă: ca rudele sau copiii lor să nu afle, se încheie articolul din cotidianul Le Temps.
Citește pe Antena3.ro