x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OECD: Nicio ţară nu mai figurează pe lista neagră a paradiselor fiscale

OECD: Nicio ţară nu mai figurează pe lista neagră a paradiselor fiscale

07 Apr 2009   •   00:00

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, a anunţat astăzi că ultimele patru state care mai figurau pe listă 'neagră' a paradiselor fiscale (Costa Rica, Malayezia, Filipine şi Uruguay) s-au angajat să adopte normele OCDE şi să facă schimburi de informaţii fiscale în conformitate cu standardele internaţionale, informează AFP, citată de Agerpres.

"Joia trecută, am comunicat G20 că există patru state care nu aplică încă normele internaţionale în materie de schimburi de informaţii fiscale', a reamintit Angel Gurria într-o conferinţă de presă. 'Astăzi (marţi), toate cele patru jurisdicţii s-au angajat să procedeze la schimburi de informaţii fiscalitate în conformitate cu normele OECD",  a adăugat Secretarul general al Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Ca urmare a acestei decizii, Costa Rica, Malayezia, Filipine şi Uruguay se vor alătura altor 38 de state înscrise pe aşa-numita listă 'gri' a OCDE, care include statele care şi-au luat angajamentul de a face schimb de informaţii fiscale dar nu au semnat cele 12 acorduri bilaterale cu statele membre ale OCDE.

'În rândul celor 84 de jurisdicţii pe care OCDE le supraveghează în mod regulat, niciuna nu mai figurează în prezent pe lista neagră', a informat Angel Gurria, salutând acest progres semnificativ făcut posibil graţie mobilizării liderilor din G20, care s-au întâlnit săptămâna trecută la Londra.

În finalul summit-ului de joi, la Londra, ţările G-20 s-au angajat să 'acţioneze' împotriva jurisdicţiilor necooperante, între care şi paradisurile fiscale, lăsând în grija OCDE să publice lista ţărilor vizate.

Patru criterii sunt reţinute de OCDE pentru a defini un paradis fiscal: impozite neînsemnate sau inexistente, absenţa transparenţei asupra regimului fiscal, absenţa schimburilor de informaţii fiscale cu alte state şi atragerea societăţilor-fantomă cu activitate fictivă. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe