x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa, în vizită de cerut scuze indigenilor canadieni

Papa, în vizită de cerut scuze indigenilor canadieni

de Şerban Mihăilă    |    25 Iul 2022   •   07:15
Papa, în vizită de cerut scuze indigenilor canadieni
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​Papa Francisc a început în Canada un „pelerinaj de penitență” pentru a cere scuze pentru abuzurile suferite de copiii indigeni din partea școlilor administrate în mare parte de catolici. Între 1881 și 1996, zeci de mii de copii indigeni au fost separați de familiile lor și duși în școli rezidențiale. Mulți copii au fost înfometați, bătuți și abuzați sexual într-un sistem pe care Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada l-a numit „genocid cultural”. Anul trecut au fost descoperite morminte suspecte nemarcate în fostele școli rezidențiale sau în apropierea acestora. Ca răspuns la presiunea rezultată în urma acestor descoperiri, Papa Francisc a cerut scuze pentru rolul Bisericii Catolice în aceste drame, la începutul acestui an, în timpul unei vizite a delegaților indigeni la Vatican. Turneul papal în Canada se va încheia vineri.

Abuzurile suferite de supraviețuitorii școlilor rezidențiale au fost evidențiate într-un raport al Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere din Canada (TRC), publicat în 2015. Conform acestuia, școlile finanțate de guvern au făcut parte dintr-o politică menită să asimileze copiii indigeni și să distrugă culturile și limbile indigene. Aproximativ 150.000 de copii din „primele națiuni”, metis și inuit au fost luați din familiile lor în această perioadă și plasați în aceste școli.

Biserica Romano-Catolică a operat până la 70% din școlile rezidențiale. Existau peste 130 de astfel de școli împrăștiate în toată țara, ultima închizându-se în 1996.

Raportul TRC a evidențiat poveștile supraviețuitorilor școlii. Mulți au fost supuși abuzului, îmbolnăvirii și malnutriției.

Descoperire șocantă

În mai 2021, în Tk'emlúps te Secwépemc, o comunitate a „primelor națiuni” din Columbia Britanică, au fost găsite dovezi, folosind tehnologia radar de scanare a solului: morminte nemarcate ale copiilor dintr-o fostă școală.

Descoperirea a trimis unde de șoc în toată Canada.

Alte „prime națiuni” au început să efectueze căutări similare în apropierea școlilor rezidențiale și, până în prezent, au fost găsite dovezi ale a peste 1.000 de morminte - relatează BBC.

Aceste doperiri au intensificat apelurile liderilor indigeni pentru scuze oficiale din partea Papei.

În aprilie, el a cerut scuze unei delegații indigene care a călătorit la Vatican, spunând că școlile rezidențiale i-au provocat „durere și rușine”. El a promis că va întâlni comunitățile indigene din Canada și că va ajuta la eforturile de reconciliere.

Programul turneului papal

Un amestec de evenimente publice și întâlniri private alcătuiesc cea mai mare parte a itinerariului Papei.

Prima oprire a pontifului este în Alberta, unde va vizita fosta școală rezidențială indiană Ermineskin - una dintre cele mai mari din Canada - în Maskwacis, o comunitate a „primelor națiuni” la sud de orașul Edmonton. Papa va participa la liturghie și va vizita Biserica Sacra Inimă a Primelor Popoare, prima parohie națională pentru popoarele indigene din Canada.

De asemenea, se așteaptă ca Papa Francisc să viziteze Lac Ste Anne, locul unui pelerinaj anual major - una dintre cele mai mari adunări catolice din vestul Canadei - într-o comunitate proeminentă a „primelor națiuni” și metis.

Miercuri, el va rosti un discurs public în orașul Quebec, după o întâlnire cu premierul Justin Trudeau și guvernatorul general Mary Simon, prima persoană indigenă care a ocupat această funcție.

Papa Francisc va celebra liturghia a doua zi la Sainte-Anne-de-Beaupre, un loc de pelerinaj pentru romano-catolici pe râul Saint Lawrence, la care se așteaptă să fie prezenți 15.000 de invitați.

Vizita Papei se va încheia cu un zbor către Iqaluit, în teritoriul nordic al Canadei Nunavut, unde este de așteptat ca Suveranul Pontif să vorbească în privat cu supraviețuitorii școlilor rezidențiale și să participe la un eveniment al comunității publice.

În căutarea adevărului și compensațiilor pentru supraviețuitori

Liderii indigeni din Canada au salutat scuzele Papei la Roma, dar mulți speră că pontiful va merge și mai departe.

Crystal Gail Fraser, profesor de istorie și studii native la Universitatea din Alberta, a declarat că vizita Papei este „semnificativă” și urmează decenii de activism și solicitări la răspundere din partea comunităților indigene. Fraser, care face parte și din cercul de conducere al Centrului Național pentru Adevăr și Reconciliere din Canada, a spus că va căuta mai mult decât o scuză de la Papa Francisc. „Ca de multe alte ori în istoria Canadei, am văzut scuze venind și plecând”, a spus ea. „Deci, voi căuta în continuare acțiunile Bisericii Catolice”. Aceasta include compensații pentru supraviețuitori și eliberarea de documente privind fostul personal și clerul care conduceau școlile, a spus Fraser, adăugând: „Suntem încă în căutarea adevărului”.

Protestul șefilor indieni

Din vizita Papei lipsește o oprire chiar în locul în care au fost descoperite primele morminte din jurul școlilor. De aceea, Uniunea șefilor indienilor din Columbia Britanie l-a acuzat pe Papa că a arătat „dispreț flagrant”. Conferința Episcopilor Catolici din Canada, însărcinată cu planificarea vizitei sale, a explicat însă că, având în vedere „vârsta înaintată a Papei și dimensiunea Canadei”, turneul se concentrează pe „un grup-țintă de comunități”, în ciuda mai multor solicitări de a vizita situri din toată țara.

Papa Francisc s-a confruntat recent cu probleme de sănătate și folosește un scaun cu rotile din mai. Problemele continue cu genunchiul l-au forțat să anuleze o călătorie recentă în Africa.

×
Subiecte în articol: ​​​​​​​Papa Francisc