Noul Parlament va declara vacant postul de preşedinte al R. Moldova, pentru a da legitimitate competenţelor pe care trebuie să le exercite preşedintele Legislativului până la alegerea noului şef al statului. Afirmaţia aparţine vicepreşedintelui liberal-democraţilor, juristul Alexandru Tănase.
Perioada până la alegerea preşedintelui ţării poate dura până la două luni, a continuat vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), juristul Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii "Istoria în mişcare", de la postul de radio "Vocea Basarabiei".
Tănase a precizat că deputaţii din majoritatea parlamentară vor solicita un aviz Curţii Constituţionale, potrivit legii, pentru ca aceasta să-şi expună poziţia privind circumstanţele care justifică interimatul. Tănase a precizat că nu problema vacanţei funcţiei urmează să fie analizată de Curte, ci doar "circumstanţele care justifică" această vacanţă. Ele "sunt următoarele: avem un nou Parlament, avem un nou preşedinte de Parlament, există o nouă majoritate, a expirat mandatul fostului şef al statului, începând cu data de 28 august", a continuat Tănase, citat de Jurnalul de Chişinău, în ediţia online.
Mandatul lui Vladimir Voronin a expirat la 7 aprilie 2009. Însă în baza articolului 91 din Constituţia moldoveană, acesta a exercitat interimatul funcţiei de şef de stat, deoarece a fost ales preşedinte al Parlamentului, după alegerile din 5 aprilie 2009. "Dar după alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului, el exercită atribuţiile de şef al statului", a spus Tănase.
Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a declarat pentru Europa Liberă că nu există o altă opţiune decât transferul puterii pe cale paşnică. "Este decizia electoratului şi ei trebuie să se supună, aşa cum în 2001 am procedat noi (...). Atunci am înghiţit şi am aceptat acest lucru. La fel trebuie să înţeleagă şi ei acum că aceasta înseamnă democraţia, aceasta înseamnă că astfel a decis puterea supremă, măria sa, electoratul", a spus Ghimpu.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro