Aura de superputere mondială, pe care şi-a dobândit-o America după încheierea războiului rece, a început să pălească şi se va estompa şi mai mult în următorii 20 de ani.
Despre SUA, ca superputere politică şi economică, s-ar putea vorbi la trecut, mai ales că lumea va intra într-o perioadă imprevizibilă, care va împiedica progresul democraţiilor occidentale, chiar şi al celor mai puternice şi mai dezvoltate, arată un raport al serviciilor secrete americane, publicat de The Guardian. Raportul intitulat "Tendinţe globale 2025: O lume transformată" are la bază un studiu care se face din patru în patru ani de Consiliul Naţional de Informaţii (NIC). El anticipează un viitor sumbru, în care lumea va fi din ce în ce mai fragmentată şi mai plină de conflicte, de la cele pentru asigurarea resurselor până la cele nucleare. De asemenea, armele nucleare vor prolifera în special în Orientul Mijlociu, iar lumea va fi condusă şi administrată de nişte instituţii internaţionale slabe, precare. Mai mult, unele state "riscă să fie preluate şi guvernate de reţele infracţionale", mai avertizează raportul.
FĂRĂ PUTERE
Analiza NIC mai prevede că noul preşedinte american, Barack Obama, va prelua o ţară care nu va mai avea putere de decizie fără sprijinul unor parteneri puternici, mai ales după 2025. "Multitudinea actorilor influenţi, precum şi neîncrederea celorlalte puteri fac ca SUA să nu aibă o influenţă semnificativă în luarea deciziilor fără un sprijin acordat de parteneri puternici", precizează raportul. China şi India se vor alătura Statelor Unite la vârful unei lumi multipolare şi vor concura pentru influenţă, iar Uniunea Europeană va pierde teren până în 2025. Neînţelegerile care îi îndepărtează pa alegătorii europeni de Bruxelles vor transforma UE într-un "gigant şchiop", incapabil să-şi transforme avantajul economic într-o influenţă globală.
Potenţialul Rusiei nu este încă cert, în schimb, Iranul, Turcia şi Indonezia vor deveni mai puternice, potrivit aceluiaşi raport, care mai scrie că actuala criză financiară de pe Wall Street este începutul unei schimbări a echilibrului economiei globale şi că rolul dolarului american, ca principală monedă a lumii, va slăbi până la punctul în care va ajunge "primul între egali". Raportul mai arată că rivalităţile strategice se vor învârti, cel mai probabil, în jurul comerţului, investiţiilor şi inovaţiilor tehnologice. În ceea ce priveşte mediul, încălzirea globală se va accentua, iar reducerea sau lipsa de apă, alimente şi energie va stârni multe conflicte. De asemenea, tehnologiile ecologice, bazate pe energia solară sau eoliană, vor câştiga tot mai mult teren în faţa celor bazate pe resurse de petrol sau gaze. Cu toate acestea, potrivit raportului, Statele Unite vor rămâne, probabil, cel mai puternic actor pe plan internaţional, însă puterea lor relativă va scădea considerabil.
Citește pe Antena3.ro