După ce premierul rus, Vladimir Putin, afirmase, nu cu mult timp în urmă, că n-ar fi exclus să mai candideze încă o dată pentru cea mai înaltă funcţie în stat, în 2012, a venit acum rândul preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, să întărească spusele mentorului său.
Scenariul nu este deloc unul nou. Din contră, acesta a fost privilegiat de mulţi analişti politici încă dinaintea alegerilor care l-au propulsat pe Medvedev, unul dintre vicepremierii obedienţi preferaţi de fostul preşedinte rus Vladimir Putin în fotoliul de la Kremlin, ocupat până atunci de el, scrie AFP. Putin "l-a recomandat" călduros pe Medvedev poporului, în timpul campaniei electorale. Oricum, fostul vicepremier nu ar fi avut prea multe şanse fără sprijinul mentorului său.
"Dacă ţării îi este de folos, sunt gata să ocup orice funcţie", a răspuns cu patetism preşedintele rus întrebărilor puse de nişte studenţi americani veniţi la Moscova, care erau curioşi să afle dacă e posibil ca în 2012, când vor avea loc alegrile prezidenţiale, Putin sa se poată întoarce la Kremlin. Medvedev a continuat pe acelaşi ton, spunând că "munca unui preşedinte este atât de dificilă, dar şi cea a unui prim-ministru este la fel de dificilă, din acest punct de vedere neexistând mari diferenţe între ele".
Preşedintele a acreditat astfel ideea că postul de preşedinte şi cel de premier ar putea fi schimbate cu uşurinţă între ele de către titulatii lor, la următoarele alegeri.
MANDAT MAI LUNG
Chiar dacă Putin nu a mai putut candida pentru funcţia de preşedinte în 2008, pentru că deţinuse deja două mandate succesive, iar Constituţia nu-i mai dădea dreptul la al treilea, nimic nu-l va împiedica să candideze însă în 2012. Atunci va beneficia şi de un mandat prelungit cu doi ani, pentru că Medvedev i-a netezit calea după ce a venit la putere, printr-o reformă. Oricum, şi în actuala funcţie, de premier, Putin rămâne tot "omul forte", controlând chiar mai multe pârghii decât Medvedev.
Ţine în mâini economia şi, prin "ricoşeu", marile companii publice, ca Gazpromul, are oameni foarte influenţi din fostul KGB în aparatul de stat, iar partidul său, Rusia Unită, controlează Duma.
AMBIŢII ELECTORALE
Totuşi, şi Medvedev şi-ar putea manifesta ambiţiile electorale, pentru un al doilea mandat prezidenţial. El încearcă să placă în special electoratului său liberal, după cum a comentat analistul Andrei Riabov, de la fundaţia americană Carnegie, din Moscova. Paradoxal, deşi Medvedev şi Putin acţionează ca un tandem perfect, se pare că între ei se va încinge, până la urmă, lupta pentru putere, sunt de părere unii analişti politici.
În ultimele săptămâni, Medvedev transmite tot mai multe mesaje despre intenţiile sale de a candida şi în 2012, prin inteviuri acordate presei de opoziţie, în care critică puterea anterioară nimeni alta decât cea a fostului preşedinte Vladimir Putin.