x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Săraci dependenţi de "păcănele"

Săraci dependenţi de "păcănele"

16 Oct 2009   •   00:00

Oameni săraci, dar jucători împătimiţi. Aceasta este concluzia la care a ajuns un jurnalist de la ziarul italian Avvenire, preluat de Agerpres.



"În Europa de Est, aproape peste tot poţi vedea firmele luminoase ale caselor de joc strălucind în nopţile odată întunecate şi triste ca şi camerele puterii din fostele ţări comuniste. Din Polonia până în Kazahstan şi din Croaţia până în Estonia prosperă şi se dezvoltă «Spiel-Kasino», cuvântul german de acum bine cunoscut în teritoriile slave şi balcanice. Ruletă, Black Jack şi «slot machines» sunt la ele acasă în Europa Centrală şi de Est, devenită în ultimii ani noua frontieră a jocurilor de noroc. Marile capitale din Est - ca Varşovia, Praga sau Budapesta - sunt de acum mici «Las Vegas-uri». La fel localităţile turistice de pe coasta estică a Adriaticii sau de la Marea Neagră, unde cazinourile sunt mai aglomerate decât plajele.

Poţi găsi însă săli de joc chiar în cele mai neaşteptate locuri. De exemplu, la Nyiregyahaza, un orăşel pierdut din estul Ungariei, într-un hotel unde cazinoul se afla chiar lângă camera semnatarului articolului, iar urletele de jubilare, dar mai adesea de furie şi dezamăgire ale jucătorilor au alternat până în zorii zilei.

Nu numai hotelurile de cinci stele sunt cele care îşi deschid porţile pasionaţilor mesei verzi. La Praga, de exemplu, cazinourile au vedere spre istorica Piaţă Venceslav, care în urmă cu 20 de ani a fost martora «Revoluţiei de catifea», iar astăzi colcăie de cluburi de noapte şi baruri cu lumini roşii. Atenţie însă, nu turiştii sau oamenii de afaceri străini sunt cei care alimentează prin prezenţa lor ocazională afacerea caselor de joc. Trebuie să-ţi scoţi din minte mitul jucătorului rafinat înconjurat de femei frumoase, de genul lui James Bond. Nu, oamenii locului sunt cei care formează grosul clientelei. Este suficient să te duci două seri la rând şi constaţi că eşti înconjurat de aceleaşi feţe, oameni întristaţi de zeiţa cu ochii legaţi, jucători care transpiră şi blestemă, învăluiţi în nori de fum până la epuizarea psiho-fizică, înainte de cea financiară.

Chiar şi cazinourile de lux din hotelurile de cinci stele găzduiesc aceeaşi faună, tineri cu ticuri nervoase, vârstnici care îşi ard pensia mizeră în focul frivol al unei mize pe roşu sau negru, casnice care şi-au văzut transformată rapid plictiseala în disperare.

Potrivit unui studiu recent al Media and Entertain¬ment Consulting Network (MECN), există circa 130 de milioane de persoane care frecventează în mod obişnuit cazinouri în întreaga Europă de Est. O piaţă care atrage tot mai mult noi investitori.

Un semnal de contra-tendinţă a venit însă din Rusia. Ultimul şi definitivul «Rien ne va plus!» a fost declarat de premierul Vladimir Putin, care, începând cu 1 iulie, a închis toate cazinourile răspândite în Federaţie. Unii au remarcat cu maliţiozitate că la Moscova cea mai mare parte a celor 33 de cazinouri şi 580 de cluburi private unde erau permise jocurile de noroc se aflau în mâna «mult urâţilor georgieni». Premierul rus a avut însă dreptate: «În aceste localuri se ruinează tinerii şi pensionarii ajung în mizerie», a fost motivaţia. Statisticile îi dau dreptate, potrivit Centrului de reabilitare Narcodem, în Rusia există cel puţin trei milioane de persoane bolnave de jocuri de noroc.
Desigur că în patria lui Dostoievski, figura jucătorului nu va dispărea. Cine va dori să trăiască fiorul ruletei va trebui să zboare spre cele patru zone în care jocurile de noroc sunt încă legale: la Kaliningrad (între Polonia şi Lituania), în munţii Altai, la graniţa cu Mongolia, pe ţărmul Mării Azov, apendice al Mării Negre şi la Primorie, în Pacific." (Agerpres)

×
Subiecte în articol: externe