x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spionaj: bancurile, sursă de inspiraţie

Spionaj: bancurile, sursă de inspiraţie

de Anca Aldea    |    14 Oct 2009   •   00:00

Spionii vest-germani colecţionau bancuri est-germane pentru a înţelege starea de spirit a poporului, scrie, în ediţia online, cotidianul german Der Spiegel, citând mai multe dosare secrete date recent publicităţii. De fapt, susţine ziarul, toate serviciile secrete din lume recurg la astfel de activităţi pentru "a lua pulsul" populaţiei.



Glumele strânse la catastif de spionii vest-germani erau dintre cele mai diverse: "Ce s-ar întâmpla dacă deşertul ar deveni comunist? O vreme, nimic, dar mai târziu ar apărea o criză a nisipului", sau "Est-germanii se trag din maimuţe? Imposibil, maimuţele nu ar reuşi să supravieţuiască cu doar două banane pe an" sau "De ce Germania de Vest are standarde mai ridicate de viaţă decât Germania de Est? Deoarece comuniştii de acolo nu pot obţine permise de muncă", sau "Un nou trabant cu două ţevi de eşapament a fost lansat pe piaţă pentru a-l folosi pe post de roabă" sau "Crăciunul a fost anulat. Fecioara Maria nu a mai găsit nici un scutec pentru nou-născutul Iisus, iar Iosif a fost chemat la oaste şi cei trei magi nu au mai primit permisul de călătorie".

Spionii vest-germani făceau rost de aceste bancuri inclusiv din corespondenţa privată a oamenilor de rând, dar şi din interceptarea convorbirilor telefonice. Momentele vesele erau trăite la maxim, scrie Der Spiegel, ele oferind nu numai un prilej de relaxare în timpul serviciului spionilor, ci şi informaţii preţioase despre ce credeau est-germanii. "A fost cea mai importantă sarcină a noastră. Cancelarul şi miniştrii abia aşteptau dosarul nostru", a declarat un fost agent, al cărui nume de cord era Dieter Gandersheim. "Bancurile politice proliferează în perioada dictaturii", comentează Christoph Kleeman, fost responsabil în cadrul Birthler Authority, o structură înfiinţată după reunificarea Germaniei pentru a administra arhivele poliţiei secrete est-germane, STASI. "Spusul bancurilor era o joacă cu focul", continuă Kleeman, făcând referire la faptul că serviciile secrete vest-germane realizau, la sfârşitul fiecărui dosar, o amplă analiză politică şi economică a situaţiei din Germania Democratică. Aproximativ 17 milioane de est-germani erau monitorizaţi constant de cei 91.000 de angajaţi STASI şi de 189.000 de informatori civili ai serviciului.

×
Subiecte în articol: externe