x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Sînziana Stancu    |    11 Mar 2009   •   00:00

11 martie 2009



CHILE / America Latină s-a unit într-un organism militar
Doăsprezece de ţări din America Latină au parafat marţi, la Santiago, acordul de înfiinţare a unui organism de apărare comună, destinat promovării cooperării în domeniul militar. Obiectivul acestui "Consiliul al Apărării", care nu este o alianţă de tip NATO, adoptat de Uniunea Naţiunilor sud-americane, vizează în special prevenirea crizelor regionale şi depăşirea diferendelor generate de cheltuielile militare între ţările vecine, scrie AFP. Actul de înfiinţare a fost aprobat în Chile, în prezenţa miniştrilor Apărării din cele 12 state: Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay şi Venzuela. Ideea creării unui "Consiliu al Apărării" sud-american a apărut după criza din urmă cu un an dintre Bogota şi Quito, după un raid transfrontalier al armatei columbiene împotriva taberelor gherilei marxiste FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) pe teritoriul ecuadorian.

PREMIERĂ EUROPEANĂ / Agenţi CIA judecaţi în Italia
Curtea Constituţională din Italia a început examinarea conflictului juridic dintre Guvern şi Justiţie, cu privire la organizarea în Italia a unui proces al unor agenţi CIA, decizia acesteia fiind crucială pentru viitorul acestei proceduri.  Audierile Curţii Constituţionale se desfăşoară cu uşile închise, potrivit agenţiei Ansa.
Procesul a fost suspendat în aşteptarea unei decizii a acestei Curţi, relatează AFP. 33 de persoane, între care 26 de agenţi CIA, sunt judecate la Milano în contumacie, pentru răpirea, în februarie 2003, a fostului imam egiptean Abu Omar, suspectat de terorism.Fostul comandant al serviciilor de informaţii militare (Sismi), Nicolo Pollari, este pricipalul acuzat de partea italienilor. Deschis în iunie 2007, acesta este primul proces organizat în Europa cu privire la transferuri secrete ale CIA de persoane suspectate de terorism.

REVENIRE / Francezii vor să revină cu totul în NATO
Majoritatea francezilor se pronunţă în favoarea revenirii ţării lor în comandamentul integrat al NATO, după 40 de ani de absenţă, arată două sondaje de opinie. Potrivit sondajului realizat de Ifop, ce va fi publicat de Paris Match mâine, 58 % dintre francezi se declară în favoarea acestei decizii, 37% împotrivă şi 5% nu se pronunţă. Susţinerea  este mai clară în rândul simpatizanţilor de dreapta (76 la sută) decât a celor de stânga (52 la sută) şi a simpatizanţilor de centru (59 la sută).Potrivit unui alt sondaj, realizat de LH2, publicat luni, 52% dintre francezi sunt favorabili revenirii complete a Franţei în structurile militare ale NATO, faţă de 27% care se opun. Tinerii  (între 18 şi 24 de ani) sunt printre cei mai fervenţi susţinători ai acestei idei (70%), în timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani sunt printre cele mai refractare (34%). Franţa face parte din NATO de la înfiinţarea acesteia, în 1949, dar generalul Charles de Gaulle a părăsit comandamentul oganizaţiei în 1966, din cauza eşecului de a reduce supremaţia americană.

ITALIA / Mandatele românilor, revocate
Justiţia italiană a revocat mandatele de arest preventiv emise pe numele celor doi români suspectaţi de violarea unei adolescente la 14 februarie în parcul Caffarella din Roma, dar cei doi vor rămâne în detenţie în virtutea altor mandate. Karol Racz (36 de ani) şi Alexandru Loyos Isztoika (19 ani) au fost arestaţi în februarie, după violarea unei fete de 14 ani şi tâlhărirea prietenului acesteia în Parcul Caffarella, din Roma. Potrivit La Repubblica, cei doi români vor rămâne în continuare în detenţie, pentru alte acuzaţii,  Racz făcând obiectul unui alt mandat de arestare, pentru violarea unei femei de 41 de ani, pe 21 ianuarie, în cartierul Primavalle (Roma), iar Isztoika  fiind acuzat de calomnie. Prin decizia de marţi seara, judecătorul Francesco Taurisano a respins cererea procurorului Vincenzo Barba, care ceruse prelungirea arestului preventiv pentru cei doi români, deşi testele ADN aui ieşit negative, iar ei susţin că sunt nevinovaţi.

×
Subiecte în articol: externe