18 martie 2009
UCRAINA
Ambasadorul ucrainean la Washington este alegerea preşedintelui Viktor Iuşcenko pentru postul de ministru al Afacerilor Externe. Potrivit unui comunicat citat de mass-media de la Kiev, candidatura lui Oleg Şamşur va fi prezentată în curând Parlamentului. Funcţia de ministru al Afacerilor Externe este vacantă de la data de 3 martie, când Legislativul de la Kiev l-a demis pe fostul deţinător al mandatului, Volodimir Ogrizko. Acestuia i s-a reproşat, printre altele, pierderea procesului cu România de la Haga.
BONUSURI DE CRIZĂ
Un senator american le-a sugerat directorilor unei companii salvate de la faliment din bani publici să îşi dea demisia sau să se sinucidă, pentru a-şi recunoaşte, astfel, responsabilitatea pentru prăbuşirea firmei. Declaraţia lui Charles Grassley, senator de Iowa, îi viza directorii executivi ai firmei AIG, luaţi în vizor la Washington, pentru că se pregătesc să încaseze bonusuri de 165 de milioane de dolari, în condiţiile în care compania a fost salvată de la faliment din bani publici. Ei au fost aspru criticaţi inclusiv de preşedintele Barack Obama, care a declarat, luni, că va folosi toate mijloacele legale pentru a împiedica firma să plătească respectivele bonusuri, pe care le consideră absolut nemeritate. (Irina Cristea)
OBAMA, LA JAY LENO
Barack Obama va fi invitat joi la emisiunea comicului Jay Leno, "The Tonight Show", aceasta fiind prima dată când un preşedinte al Statelor Unite în exerciţiu participă la un talk-show nocturn, relatează Agenţia France Press, citată de Mediafax. Potrivit unui purtător de cuvânt al preşedinţiei americane, Obama va discuta, între altele, despre planul său pentru economie.
CIA IA MĂSURI
Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a creat un grup de lucru privind fostele sale practici de detenţie, interogare şi transfer al persoanelor suspectate de terorism, practici pe care preşedintele Barack Obama a decis să le ancheteze, informează AFP. Comisia pentru Informaţii din Senatul american a început recent examinarea acestor practici pentru a le putea remodela pe viitor. Grupul "va aduna date şi va formula opinii unificate în privinţa problemelor complexe şi adesea controversate legate de detenţia şi interogarea" presupuşilor terorişti, a declarat o sursă oficială. Unul dintre obiectivele pentru crearea acestui grup constă în "minimizarea sarcinii de lucru a echipei noastre antiteroriste, care trebuie să se concentreze pe misiunea sa".
CDU VREA PAUZĂ ÎN EXTINDEREA UE
Partidul cancelarului german Angela Merkel solicită o pauză în extinderea Uniunii Europene după aderarea Croaţiei, în programul său în vederea alegerilor europene din iunie. Partidul CDU "se pronunţă pentru o fază de consolidare în cursul căreia consolidarea identităţii şi instituţiilor Uniunii Europene vor avea prioritate faţă de noi aderări. Doar Croaţia ar putea face excepţie de la această regulă", se precizează în programul adoptat luni seară la Berlin de conducerea partidului conservator în prezenţa lui Merkel. În cadrul acestui program pentru alegerile europene de la 7 iunie, partidul se pronunţă împotriva aderării Turciei la Uniunea Europeană, preferând "un parteneriat privilegiat" cu această ţară.
GAZPROM NU VREA NABUCCO
Compania rusă Gazprom a fost invitată să participe la proiectul european Nabucco (proiect care vizează transportul de gaze din Asia Centrală în Europa). Conducerea firmei a refuzat însă invitaţia, informează Ria Novosti. Alexander Medvedev, vicepreşedintele grupului, a declarat că Gazprom se va concentra asupra proiectului propriu, South Stream, şi nu se va implica în Nabucco.
VIZA BIOMETRICĂ/COPIII, SCUTIŢI SĂ PUNĂ DEGEŢELUL
Copiii până la vârsta de 12 ani vor fi scutiţi de a-şi pune amprentele digitale pe viitoarele vize biometrice, pe care intenţionează să le aplice Uniunea Europeană. "Studiile de fiabilitate ale amprentelor digitale arată că, până la vârsta de 12 ani, amprentele unui copil se transformă", acesta evoluând fizic "şi riscă să nu mai fie identice cu cele de pe viză, după o oarecare perioadă de timp", au explicat deputaţii din Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European. Acordul între ţările membre ale UE privind introducerea vizei biometrice va fi supus votului deputaţilor europeni în cursul sesiunii din perioada 23-26 martie, iar pentru a fi aprobat, proiectul are nevoie de votul unei majorităţi calificate în PE.
LUXEMBOURG/A TREIA ŢARĂ EUROPEANĂ LEGALIZEAZĂ EUTHANASIA
După Olanda şi Belgia, a venit rândul Luxembourg-ului să legalizeze euthanasia. Aprobarea legii coincide cu intrarea în vigoare a unei noi legislaţii privind reducerea puterilor suveranului regatului, marele duce Henri, care a refuzat să o semneze, datorită profundelor sale convingeri catolice, după ce proiectul de legiferare a morţii asistate trecuse de a doua lectură a deputaţilor luxembourghezi. Pentru a "ocoli" reticenţa monarhului şi a evita o criză instituţională serioasă, Parlamentul a modificat Constituţia în sensul reducerii puterii suveranului.
ÎNDRĂZNEŢ/ŞOFER LA 12 ANI
Un băiat de 12 ani, din oraşul francez Tours a fost prins de poliţiştii rutieri conducând automobilul unchiului său. Băiatul se ducea la şcoală, într-un Volvo break, pe care unchiul său îl lăsase de vreo trei zile în parcarea din faţa casei unde locuia copilul. Poliţiştilor le-a atras atenţia statura mică a şoferului, al cărui cap abia se zărea în spatele volanului. Băiatul plecase cu maşina dimineaţa, fără ca mama lui, care era acasă, să observe. Tatăl copilului era în delegaţie. Băiatul nu mergea cu viteză mare şi părea destul de stăpân pe volan. Totuşi, el va trebui să le dea o explicaţie şi procurorilor şi să suporte o sancţiune pentru fapta lui.
BULGARIA/SPRIJIN DIN STRĂINĂTATE PENTRU REFORMELE INTERNE
Premierul bulgar Serghei Stanişev le-a cerut statelor membre ale Uniunii Europene, în cadrul întâlnirii cu ambasadorii acestora, la Sofia, să ajute ţara sa cu experţi care să identifice şi să ajute la aplicarea reformelor de care are nevoie Bulgaria, scrie cotidianul Standart, citat de Agerpres. Ambasadorul ceh, Martin Klepetko, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, ca de altfel şi ceilalţi şefi ai diplomaţiilor ţărilor europene i-au promis Bulgariei, în principiu, că o vor susţine în acest demers, trimiţându-i experţi în domeniile ce trebuie reformate. Klepetko a precizat însă că "există încă unele chestiuni ce trebuie lămurite" şi că trebuie "să se ştie exact domeniile în care este nevoie de ajutor". Diplomaţii au mai menţionat că va fi vorba despre specialişti care vor trebui să ocupe poziţii înalte doar la nivel tehnic, şi nu politic, luând în discuţie şi problema remunerării lor, ştiut fiind faptul că salariile din administraţia de stat din Bulgaria sunt cu mult sub cele din celelalte ţări ale UE. Deja 130 de experţi din UE ajută Bulgaria să o scoată la capăt cu reformele de care are nevoie, însă "suplimentul" solicitat acum ar urma să se ocupe în special de reformarea sistemului juridic, a celui administravid şi de combaterea corupţiei.
Citește pe Antena3.ro