x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

23 Mar 2009   •   00:00

23 martie 2009



ALEGERI ÎN MACEDONIA
Birourile de vot s-au deschis în Macedonia, duminică, la ora locală 07.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi pentru alegerile municipale.

Potrivit AFP, căderile masive de zăpadă din ultimele zile au îngreunat transportul pentru livrarea buletinelor de vot. Aceste alegeri reprezintă un test crucial pentru Macedonia, care, la patru ani după ce a obţinut statutul de candidat la Uniunea Europeană, ar dori să înceapă negocierile de aderare.

Cei aproximativ 1,8 milioane de alegători au de ales între şapte candidaţi la prezidenţiale. Preşedintele macedonean este ales pentru un mandat de cinci ani. Gjorgji Ivanov, candidatul Organizaţiei Revoluţionare ­ Partidul Democratic pentru Unitate Naţională (VRMO-DPMNE), partidul conservator al actualului premier, Nikola Gruevski, se clasează pe primul loc în sondaje.

Ljubomir Frckoski, candidatul principalului partid de opoziţie, Uniunea Social-Democrată (SDSM), şi Imer Selmani, liderul unei formaţiuni albanofone, Noua Democraţie (DR), îşi dispută a doua poziţie, clasându-se în sondaje mult în urma lui Ivanov. (MFM)

 GASPAROVICI, PE LOCUL ÎNTĂI
Preşedintele în exerciţiu, Ivan Gasparovici, s-a clasat pe locul întâi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Slovacia, obţinând 46,7% din voturile valabil exprimate şi devansând-o pe principala sa adversară, Iveta Radicova, potrivit rezultatelor definitive publicate duminică şi citate de AFP.

Radicova a obţinut 38% din voturi, mai mult decât estimările sondajelor de opinie, ce o creditau cu 30%. Gasparovici (67 de ani) şi Radicova (52 de ani) se vor reîntâlni în al doilea tur de scrutin, programat la 4 aprilie, când candidata opoziţiei va avea toate şansele să beneficieze de voturile obţinute de ceilalţi cinci candidaţi scoşi din cursă după primul tur. Pentru a câştiga prezidenţialele din primul tur este necesar a obţine peste jumătate din voturile exprimate de cele 4 milioane de alegători. Rata de participare la acest scrutin a fost de 44%. (MFM)

CHAVEZ ÎI DĂ SFATURI LUI OBAMA
Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, l-a îndemnat pe omologul său american, Barack Obama, să adopte ideologia socialismului, afirmând că actuala criză economică mondială nu va fi rezolvată în cadrul sistemului capitalist.

Într-un discurs pentru anunţarea unor măsuri economice pentru combaterea crizei în Venezuela, Chavez i-a cerut preşedintelui SUA:

"Cetăţene Obama, trebuie să laşi să se dezvolte revoluţia socială în Statele Unite". "Dacă ai nevoie de un sfat, ţi-aş spune să alegi socialismul. Uită-te la culoarea pielii tale. De ce să îi ajuţi pe bogaţii de acolo sau imperialismul", a adăugat Chavez, citat de AFP. Lider al stângii radicale în America Latină, Chavez, aliat apropiat al fostului lider cubanez Fidel Castro, nu a întreţinut relaţii bune cu fostul preşedinte american, George W. Bush, însă a adoptat un ton mai degrabă moderat faţă de succesorul acestuia, Barack Obama. (MFM)

ÎMPUŞCĂTURI PE AUTOSTRADĂ
Trei agenţi de Poliţie au fost împuşcaţi mortal pe o autostradă din California de un şofer care fusese oprit pentru un control de rutină, a relatat CNN.

Ulterior, atacatorul, un bărbat de 27 de ani, a fost împuşcat mortal de membri ai forţelor speciale care îl localizaseră într-un apartament din Oakland (California). Un al patrulea agent de Poliţie, rănit în incidentul armat, este în stare critică. Autorul atacului, LaVelle Mixon, are un cazier impresionant. Când a fost oprit de Poliţie, el încălcase termenii eliberării condiţionate, după ce fusese condamnat pentru atac armat. (MFM)

COPII ROMĂNI, INFRACTORI LA MADRID
Cotidianul spaniol El País a publicat duminică un reportaj amplu despre copiii români infractori din centrul Madridului. Cel mai cunoscut caz de către poliţişti este o fată în vârstă de 14 ani, care a fost arestată de 120 de ori într-un singur an. Ea a devenit coşmarul poliţiştilor din centrul capitalei, dar mai ales al celor care folosesc bancomatele din Grand Villa pentru că zilnic le distrage atenţia, mai ales persoanelor în vârstă care extrag bani şi le fură bancnotele într-o clipă. Potrivit legii, minorii cu vârste sub 14 ani nu au răspundere penală, singura soluţie pentru ei fiind internarea într-un centru special de unde fie fug, fie sunt externaţi de părinţi. (MFM)


MAREA BRITANIE/Strategie antitero

Mii de britanici sunt instruiţi cum să acţioneze în cazul unor atacuri teroriste, a anunţat ieri ministrul de Interne, Jacqui Smith. Măsura face parte dintr-o nouă strategie antiterorism a Marii Britanii, informează Radio România Actualităţi. potrivit unor statistici, angajaţii hotelurilor şi ai magazinelor sunt printre cei 60.000 de britanici care sunt instruiţi cum să reacţioneze în cazul unui atac terorist, a mai spus ministurl britanic, afirmând că noua strategie antiterorism a ţării sale va fi una dintre cele mai ample din lume.

 

DEFINITIV/Spania se retrage din Kosovo

Guvernul Spaniei a dat asigurări că retragerea trupelor din Kosovo este o decizie fermă, deşi este dispus să menţină o anumită flexibilitate referitor la perioada prevăzută iniþial, informează Radio România Actualităţi. Într-o intervenţie publică, Ministerul spaniol al Apărării a ţinut să precizeze că decizia de retragere va fi pusă în aplicare eşalonat şi în coordonare cu aliaţii Spaniei. Pentru a clarifica detaliile retragerii, ministrul spaniol va avea o întrevedere cu secretarul general al NATO în cursul săptămânii viitoare.
 

SUA/Karadzici, sub presiuni americane

Reprezentantul special al Statelor Unite în Afganistan şi Pakistan i-ar fi promis imunitate lui Radovan Karadzici, fostul lider al sârbilor bosniaci, în schimbul renunţării la putere după războiul din Bosnia, scrie International Herald Tribune (IHT). Potrivit presei europene, Richard C. Holbrooke îi promisese lui Karadzici că nu va ajunge să fie judecat pentru crime de război. Holbrooke a negat în repetate rânduri aceste zvonuri.

De curând - notează IHT - a apărut un studiu despre războaiele iugoslave, în care se arată, între altele, că trei oficiali din Departamentul american de Stat şi alte persoane i-au spus i-au dat asigurări, în iulie 1996, lui Radovan Karadzici, că nu va fi judecat pentru crime de război de către Tribunalul de la Haga dacă se retrage din politică. IHT scrie că un fost oficial din Departamentul de Stat al SUA fusese informat în legătură cu aceastã ofertă de către apropiaţi ai lui Holbrooke din acea perioadă. O altă persoană a declarat că Holbrooke a informat-o personal despre acest acord de două ori.

Contactat pentru a comenta pe aceastã temã, Holbrooke a declarat: "Nimeni din administraţia americană nu a promis niciodată nimic şi nici nu a încheiat vreun acord cu Karadzici".
 

UNGARIA/Gyurcsany, ferm

Premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, a confirmat duminică faptul că decizia sa de a demisiona din funcţie este definitivă, informează Agenţia MTI, citată de Mediafax. "Vom forma un guvern cu un nou premier. Sunt sigur că vom putea conveni cu o majoritate parlamentară asupra unui nou premier", a declarat el, precizând că Partidul Socialist aflat la guvernare ar dori să negocieze cu toate cele patru formaţiuni politice din Opoziţie, respectiv Fidesz, creştin-democraţii, liberal-democraţii şi formaţiunea conservatoare Forumul Democratic.

×
Subiecte în articol: externe