x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

08 Iun 2009   •   00:00

8 iunie 2009



INTERCEPTĂRI
Circa 5% dintre români se joacă de-a interceptarea de telefonie mobilă. Potrivit revistei americane Newsweek, care citează mai mulţi experţi în domeniu, România nu este singura ţară unde s-a dezvoltat practica interceptării telefoanelor mobile de către persoane particulare sau firme. Pe listă se află şi Grecia, Italia, Spania, Franţa şi Germania. Tehnologia necesară nu costă mult (50-300 de dolari) şi se poate cumpăra relativ uşor de pe internet. La fel de uşor este şi procesul de transferare a unui soft în aparatul de telefon vizat. Noua generaţie de dispozitive de interceptare a devenit din ce în ce mai accesibilă în ultimul an, iar soft-urile s-au dezvoltat atât de mult încât permit pornirea microfonului telefonului chiar şi când nu are loc o convorbire, facilitând ascultarea discuţiilor dintr-o încăpere. (A.A.)

R. MOLDOVA

Vladimir Voronin îşi îngroaşă buzunarele de la o lună altă. Potrivit paginii de internet a Ziarului de Gardă, citat de Mediafax, Voronin cumulează în prezent cele mai mari două salarii din Republica Moldova, beneficiind şi de o pensie de demnitar public echivalentă cu cel puţin 75% din salariu. Ca şef al statului, el are salariul salariul lunar de 9.600 de lei moldoveneşti (613,5 euro), iar ca preşedinte al Parlamentului - 8.800 de lei moldoveneşti (562,4 euro), la care se adaugă pensia de 7.000 de lei moldoveneşti (447,4 euro). Mulţi jurişti spun că situaţia este ilegală. "Legea nu prevede ca el să deţină două funcţii retribuite. Într-un stat normal aşa ceva nu ar fi admis", este de părere Victor Popa, expert în probleme constituţionale. "Ar trebui sesizată Curtea Constituţională", susţine juristul Alexandru Tănase. (A.A.)

"RENEGATUL"
Barack şi Michelle Obama îşi sunt recunoscători astăzi unul altuia că nu s-au despărţit în urmă cu nouă ani. Potrivit unei cărţi despre ascensiunea familiei Obama - volum intitulat "Renegate" ("Renegatul", numele de cod cu care Serviciile Secrete îl desemnau pe Barack în perioada în care era considerat un candidat perdant) - în 2000, din cauza sărăciei şi a ambiţiilor sale politice, "în cuplu nu exista nici comunicare, şi nici romantism. Michelle era supărată din cauza egoismului şi a ambiţiilor soţului său. El credea despre ea că este rece şi nerecunoscătoare". Potrivit autorului, jurnalistul american Richard Wolffe, "în prezent, lucrurile stau mult mai bine pentru primul cuplu al Americii". Autorul o citează şi pe Michelle, care a spus: "Suntem suficient de puternici. Ştim că în final totul va fi bine". (A.A.)

Noul acord Moldova - UE
Reuniunea Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) ar putea condiţiona, în concluziile sale, lansarea negocierilor pentru un nou acord UE-R. Moldova de ridicarea, de către Chişinău, a vizelor pentru toţi cetăţenii UE şi de respectarea principiilor bunei vecinătăţi de către autorităţile moldovene, susţin surse oficiale, citate de Mediafax. Noul acord ar urma să înlocuiască actualul cadru de colaborare între Republica Moldova şi UE şi să introducă noi domenii de cooperare, crescând apropierea Republicii Moldova de UE. În prezent, cetăţenii români pot intra în R. Moldova doar pe baza unei invitaţii eliberate în termen de 30 de zile de Ministerul de Interne de la Chişinău, care are însă dreptul să refuze cererea, fără a-şi motiva decizia. Potrivit Ambasadei moldovene la Bucureşti, solicitanţii de viză trebuie să prezinte un paşaport valabil cel puţin şase luni, o fotografie, invitaţia eliberată de Biroul de Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi bilete de călătorie dus-întors sau, în cazul deplasării cu un autoturism, certificatul de înmatriculare şi asigurarea. Termenul de eliberare a vizei este de cinci zile lucrătoare, dar Biroul de Migraţie al Ministerului de Interne poate emite invitaţia în termen de până la o lună. Invitaţia este trimisă solicitantului după ce acesta depune toate documentele necesare la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti. Titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu pot intra pe teritoriul Republicii Moldova fără viză, ca şi persoanele care deţin dubla cetăţenie moldoveană şi română.

Free Media Pioneer Award
Ziarul la care a lucrat jurnalista Anna Politkovskaïa, asasinată în 2006, a primit distincţia "Free Media Pioneer Award" de către Institutul Internaţional al Presei (IPI). Novaïa Gazeta, publicaţie rusă de opoziţie, a avut patru jurnalişti asasinaţi în ultimii nouă ani. David Dadge, directorul IPI, a declarat, în timpul ceremoniei desfăşurate la Helsinki, că Novaïa Gazeta simbolizează "libertatea presei şi dreptul jurnaliştilor de a-şi exercita profesia, în ciuda intervenţiei puterii politice şi a agenţilor ei".

Iulia Timoşenko şi-a depus candidatura

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a anunţat duminică seara că va candida la alegerile prezidenţiale programate pentru ianuarie 2010, relatează AFP, citată de Mediafax. Timoşenko este considerată unul dintre favoriţii în cursa pentru fotoliul prezidenţial, după fostul premier prorus Viktor Ianukovici şi înaintea fostului preşedinte prooccidental al Parlamentului, Arseni Iaţeniuk. Preşedintele în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, a anunţat deja că va candida pentru al doilea mandat, dar, cu popularitatea erodată de numeroase crize politice şi cu sentimentul general de deziluzie al populaţiei, nu are practic nici o şansă de a fi reales, în condiţiile în care mai puţin de 3% dintre alegători afirmă că ar vota pentru el.


×
Subiecte în articol: externe moldova