Reprezentanţi ai Rusiei şi Statelor Unite se vor întâlni marţi pentru a renegocia reducerea arsenalelor nucleare.
Aceste dezbateri sunt menite să ducă la înlocuirea Tratatului START (care expiră la 5 decembrie 2009) cu un nou tratat care va avea repercusiuni importante asupra securităţii mondiale, au declarat experţii pentru AFP.
După o întrevedere cu omologul său american, Hillary Clinton, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat recent că "există speranţe să se ajungă la un acord" între Moscova şi Washington. Acelaşi optimism vine şi de peste Ocean, unde Casa Albă a anunţat, cu două luni înainte ca preşedintele Barack Obama să efectueze prima vizită la Moscova, că "va fi o ocazie pentru Statele Unite şi Federaţia Rusă de a-şi reafirma angajamentul în favoarea reducerii armelor nucleare şi a cooperării în materie de neproliferare".
Sub administraţia fostului preşedinte american, republicanul George W. Bush, negocierile cu ruşii în privinţa Tratatului START-1 aproape că au fost ţinute pe loc. Dar Statele Unite au nevoie de aceste negocieri cu partea rusă, se arată într-un document prezentat, în faţa Congresului SUA, la începutul lui mai şi realizat de o echipă de experţi militari americani.
Reluarea negocierilor bilaterale va ajuta imaginii potrivit căreia Washingtonul acţionează unilateral pe mapamond şi va oferi un imbold pentru cooperarea ruso-americană în alte domenii, susţin experţii citaţi de AFP.
"Nu este vorba numai despre numărul de arme. Procesul în sine este important pentru că ideea unei dezarmări nucleare totale este acum evocată. Este un proces lung, care va dura mai multe decenii. Însă el este necesar, pentru că lichidarea tuturor armelor nucleare va fi o premisă pentru o nouă politică de securitate, care nu se bazează pe ameninţarea cu recurgerea la forţă", opinează generalul în rezervă Vladimir Dvorkin, care a participat, din partea URSS, la semnarea acordurilor SALT (privind limitarea dezvoltării armelor strategice) în anii 1970 (1972 şi 1979) şi ale START în anii 1980.
În 1991, preşedintele URSS Mihail Gorbaciov a semnat, la Moscova, alături de omologul său american George Bush, Tratatul START-1 (privind reducerea armelor strategice). Acest acord stipula reducerea, în decursul a şapte ani, de la 9.986 la 8.556 a numărului de ogive nucleare americane şi de la 10.237 la 6.449 a numărului de ogive sovietice. La 6 martie 2009, Washingtonul şi Moscova s-au angajat să încheia un acord, până la finele lui 2009, cu privire la acest tratat.
Un al doilea tratat (1993) - START-II, semnat după căderea URSS între preşedintele american George Bush şi omologul său de la Moscova, Boris Elţîn - prevedea reducerea cu două treimi a arsenalelor strategice din ambele ţări. START-II nu a intrat niciodată în vigoare.
Citește pe Antena3.ro