x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiune maximă între Vatican şi Silvio Berlusconi

Tensiune maximă între Vatican şi Silvio Berlusconi

29 Aug 2009   •   00:00

Tensiunile izbucnite vineri între Vatican şi premierul Silvio Berlusconi după ce cotidianul Il Giornale aparţinând familiei lui Il Cavaliere a publicat un atac considerat "murdar" la adresa directorului ziarului catolic Avvenire reprezintă principalul subiect prezentat sâmbătă în deschiderea primelor pagini de jurnalele din Peninsulă.



Corriere della Sera relatează despre faptul că Il Giornale a publicat un articol despre o problemă judiciară cu tentă sexuală pe care directorul Avvenire, Dino Boffo, a avut-o în urmă cu câţiva ani, fără a fi însă condamnat pentru ceva, scopul fiind clar menţionat: "demascarea" jurnalistului care a făcut în ultima perioadă pe "moralistul", criticându-l pe Berlusconi pentru scandalurile sexuale în care a fost implicat.

Ziarul Avvenire este citit de milioane de catolici din Peninsulă şi finanţat de Conferinţa episcopilor italieni, care a transmis imediat susţinerea sa pentru Dino Boffo, acesta denunţând tentativa barbară de intimidare căreia i-a căzut victimă, fără a fi măcar sunat de Il Giornale pentru a-şi spune şi el punctul de vedere.

Atacul din Il Giornale a venit însă chiar în ziua în care premierul Silvio Berlusconi avea programată o primă întâlnire după mai multe luni cu un înalt oficial al Sfântului Scaun, secretarul de stat cardinal Tarcisio Bertone, considerată de toţi o bună ocazie pentru a începe dezgheţarea relaţiei lui cu Biserica Catolică afectată de scandalurile sexuale din ultima perioadă. Vaticanul a anunţat însă vineri că întâlnirea dintre Bertone şi Berlusconi nu va mai avea loc "pentru a se evita instrumentalizările", secretarul de stat al Sfântului Scaun întâlnindu-se în cursul serii cu secretarul general al guvernului, Gianni Letta.

Premierul Berlusconi a comunicat că, având în vedere că şi el a fost victima în ultimele luni a încălcării vieţii private, se disociază de articolul din Il Giornale, însă Il Messaggero comentează că Il Cavaliere nu avea cum să nu cunoască ce urma să publice vineri ziarul patronat de familia sa.

Reacţii de disociere faţă de atacul din Il Giornale au venit inclusiv din partidul PdL al lui Berlusconi, dar opoziţia l-a acuzat deschis pe premier că încearcă prin metode agresive să pună capăt criticilor primite în ultimele luni în legătură cu scandalurile sexuale în care a fost implicat.

Mai ales că vineri s-a făcut public şi faptul că Berlusconi a dat în judecată pentru 1 milion de euro grupul editorial italian cu orientare de stânga La Repubblica, vârful de lance din ultimele luni al dezvăluirilor despre relaţiile lui cu alte femei decât soţia Veronica Lario, premierul italian intenţionând să deschidă acţiuni în justiţie pentru defăimare şi împotriva unor media din Marea Britanie, Franţa şi Spania.

Iar cotidianul Il Giornale nu se dezminte, publicând sâmbătă un nou atac, "demascându-l" drept evazionist fiscal pe directorul La Repubblica, Ezio Mauro.

La Repubblica răspunde sâmbătă cu o revistă a reacţiilor de stupoare din presa internaţională faţă de ofensiva la baionetă declanşată de Berlusconi împotriva jurnaliştilor care l-au criticat în ultimele luni.

În plan economic, La Stampa relatează despre intervenţia de vineri a ministrului economiei şi finanţelor Giulio Tremonti, care a cerut analiştilor economiei să nu se mai comporte ca nişte magi şi să renunţe la profeţiile pesimiste referitoare la mersul economiei italiene. Tremonti a mai pretins din partea acestora scuze pentru că nu au anticipat criza financiară şi recesiunea economică.

Totodată, Tremonti a reluat apelurile către bănci să reia creditarea către economie, apelând la o veche lozincă marxistă: "salvaţi poporul, nu băncile". Întrebat în legătură cu avertismentele patronatelor, sindicatelor şi Băncii Italiei despre o posibilă toamnă a falimentelor în Peninsulă, Tremonti a arătat că guvernul va stimula în continuare economia reală însă nu poate salva de la faliment orice IMM, adăugând că întreprinderile pot evita închiderea prin cooptarea în acţionariat a angajaţilor şi sindicatelor care doresc să evite pierderea locurilor de muncă.

"Adio vechii adversităţi dintre capital şi forţa de muncă. Astăzi avem acelaşi interes comun, suntem toţi în aceeaşi barcă", a spus Tremonti, menţionând că guvernul italian, confruntat cu o mare datorie publică, a făcut deja tot ceea ce îi stătea în putinţă pentru a combate recesiunea în plan economic, dar şi social.

La Repubblica relatează despre reacţia lui Raffaele Bonnani, secretarul federaţiei sindicale naţionale Cisl, care a salutat ideea lui Tremonti, cerând statului să dea exemplu începând cooptarea angajatelor în acţionariatul marilor companii de stat sau cele ale municipalităţilor.

Il Sole 24 Ore relatează şi despre anunţul lui Tremonti privind eşuarea tratativelor dintre guvernul italian şi cel al Republicii San Marino privind încheierea unui acord în vederea combaterii evaziunii fiscale a cetăţenilor şi firmelor din Italia. Ministrul de la Roma a precizat că statul San Marino, cu o populaţie de 31.000 de locuitori, este un paradis fiscal pentru cei circa 10.000 de cetăţeni italieni rezidenţi şi cele 3.700 de firme cu operaţiuni în Italia care au sediul în milenara mică republică.

De asemenea, în San Marino circulă 1 miliard de euro, faţă de 80 miliarde în Italia care are însă 60 milioane de locuitori, iar media depozitelor bancare în micul statul este de 230.000 de euro faţă de 13.000 euro în Peninsulă.

În plan extern, jurnalele italiene relatează în prima pagină despre cazul Jayceen Dugard, tânăra din statul american California răpită la 11 ani şi sechestrată timp de 18 ani de o familie, fiind redusă la sclavie sexuală şi născând doi copii violatorului, Phil Garrido, un adevărat Fritzl al Americii.

×
Subiecte în articol: externe