x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiunile etnice ar putea provoca noi violenţe în R.Moldova

Tensiunile etnice ar putea provoca noi violenţe în R.Moldova

25 Apr 2009   •   00:00

Tensiunile etnice din perioada post-sovietică pe care o traversează R.Moldova ar putea provoca noi violenţe în această ţară dacă acestea sunt ignorate de liderii occidentali, este de părere un expert în probleme legate de fosta URSS, Paul Goble, relatează Voice Of America în pagina electronică, citată de Mediafax.



Paul Goble, expert sovietolog, este de părere că tensiunile etnice pe care Republica Moldova le resimte în această perioadă sunt, de asemenea, motivul pentru care ţara întâmpină dificultăţi în crearea unei identităţi naţionale. În opinia sa, un nou val de revolte sociale pornind de la tensiuni etnice este posibil şi ar putea produce mişcări de schimbare politică de amploarea celor din Georgia şi Ucraina din ultimii ani. "Când au existat probleme politice, cauzate de crize economice sau alte tipuri de crize, aceste diviziuni etnice reapar. Ceea ce se întâmplă adesea este că diviziunile etnice premerg oricărei provocări adresate unei elite politice existente", a declarat Goble.

"Capitalele occidentale pot crede că pot ignora ce se întâmplă în (Republica) Moldova", a continuat expertul, atrăgând atenţia că, "în fapt, consecinţele a ceea ce se întâmplă sunt lucruri pe care capitalele occidentale nu le pot ignora". El sugerează că Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să evite o atitudine pasivă. UE şi SUA trebuie să trimită un "mesaj clar liderilor din (Republica) Moldova că neregulile referitoare la alegeri sunt inacceptabile", şi să "spună vecinilor ei că implicarea în jocuri politice (în Moldova şi Transnistria) vor fi periculoase şi contraproductive".

Un alt expert în probleme legate de Europa de Est, Daniel Nelson, care este profesor universitar şi consultant în politici externe, a declarat că situaţia din prezent a Republicii Moldova are strânsă legătură cu istoria de după cel de-al doilea război mondial: Republica "Moldova a fost istoric vorbind, parte a României, dar din cauza implicării acesteia de partea Germaniei în al doilea război mondial, Uniunea Sovietică a anexat Moldova pe care a transformat-o în Republică Sovietică Socialistă". Nelson a precizat că această separaţie operează până în prezent, atât fizic, cât şi politic. "Nici Uniunea Europeană şi nici NATO nu ridică nici o pretenţie cu privire la teritoriul Republicii Moldova", a subliniat Nelson, precizând că România este parte a ambelor organizaţii. În opinia sa, "cea mai bună soluţie în urma celor petrecute după alegerile (legislative din Republica Moldova) de la 5 aprilie este o (Republică) Moldovă stabilă şi cu ceva elemente de prosperitate", având în vedere că această ţară este cea mai săracă din Europa.

×
Subiecte în articol: externe moldova republica moldova