x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tomate şi miere de New York

Tomate şi miere de New York

de Sînziana Stancu    |    21 Apr 2010   •   00:00

Acoperişurile clădirilor din New York s-au transformat în "ferme" ecologice la iniţiativa municipalităţii, care a dat dezlegare şi la creşterea albinelor.

Profesorul de literatură japoneză Andrew Cote, care este şi apicultor în timpul liber, jubilează pentru că şi-a scos albinele din "clandestinitate", după 11 ani, când, dacă ar fi fost prins cu stupi în oraş, ar fi plătit amendă de 2.000 de dolari. Acum el poate să-şi îngrijească în linişte cei 250 de stupi pe care îi ţine pe acoperişurile mai multor clădiri din Manhattan. "Când primăria va planta un milion de arbori, albinele noastre vor asigura polenizarea acestora, vor curăţa aerul şi, în plus, vor produce o excelentă miere hipoalergenică, 45 de kilograme pentru fiecare stup în fiecare an", a explicat Cote. El îi iniţiază şi pe viitorii apicultori, predându-le cursuri în zilele de duminică şi zilnic e văzut în în Tompkins Square, unde îşi vinde mierea.


AGRICULTURĂ URBANĂ
Alţi newyorkezi sunt pasionaţi de cultivarea verdeţurilor, a legumelor şi fructelor. Unul dintre ei este Eli Zabar, de origine ucraineană, patronul unei băcănii de lux, Vinegar Factory, din Manhattan, care cultivă tomate delicioase pe acoperişul unei foste fabrici de oţet, pe care şi-a cumpărat-o în 1991, iar culturile lui de pe acoperişuri, care sunt ecologice, fără nici un fel de pesticid, îi produc 50% din produsele pe care le vinde în băcănie sau cu care alimentează restaurantul să. "Aceste sere îmi permit să introduc în băcănie şi în restaurant produse care au crescut fără pesticide, sunt culese atunci când sunt coapte şi care nu au fost transportate în camioane frigorifice. Ele au un gust considerabil mai bun şi preţuri competitive", a explicat Zabar, adăugând că serele lui de pe acoperiş sunt încălzite de cuptoarele din brutărie şi patiserie şi, în felul acesta, el reciclează o mare parte din căldura care s-ar fi pierdut în atmosferă.


PROGRAM DE AMPLOARE

Proiectul municipalităţii este foarte ambiţios şi vrea să facă din New York "campionul american al dezvoltării durabile". Programul "PlaNYC 2030" a fost lansat în 2007, cu ocazia Zilei Pământului, şi prevede, între altele, o serie de înlesniri fiscale pentru întreprinzătorii care amenajează "acoperişuri verzi", relatează AFP.

Departamentul parcurilor din cadrul primăriei experimentează pe Randall Island, la nord-est de Manhattan, 16 tipuri de sisteme ecologice ce ar putea fi amplasate pe acoperişurile şcolilor, spitalelor şi ale altor instituţii publice. "Este vorba despre o «reîmbrăcare» a terenurilor cu diverse plante verzi, care protejează acoperişurile, izolează termic imobilele, absorb apa de ploaie şi atrag păsări, fluturi şi albine. Graţie lor, am văzut chiar şi un şoim cu coadă roşie într-o astfel de grădină", a declarat, la rândul său, John Robilotti, arhitect peisagist şi coordonatorul acestui proiect municipal.

×
Subiecte în articol: externe