x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turismul dentar

Turismul dentar

de Anca Aldea    |    12 Ian 2008   •   00:00
Turismul dentar

Fuga prin Europa după medici stomatologi mai puţin costisitori decât în ţările din Vest a devenit o modă care a luat amploare, scrie ziarul britanic The Independent într-un material intitulat "Turismul dentar".



Fuga prin Europa după medici stomatologi mai puţin costisitori decât în ţările din Vest a devenit o modă care a luat amploare, scrie ziarul britanic The Independent într-un material intitulat "Turismul dentar".

Marea Britanie este ţara în care se practică cele mai mari preţuri la tratamentele dentare. Locul al doilea este deţinut de Italia, iar al treilea, de Spania.

O GRÅMADÅ DE BANI. Costurile mari nu sunt atrăgătoare pentru nimeni, de aceea pacienţii cu probleme dentare se îndreaptă tot mai mult spre regiunile unde se practică preţuri rentabile. Fenomenul "turismului dentar" ia amploare în ţările membre ale Uniunii Europene, a concluzionat cotidianul britanic The Independent, citând un studiu al Institutului pentru evaluare tehnologică medicală al Universităţii din Rotterdam. Potrivit acestuia obturaţia de canal la un molar costă 156 de euro în Marea Britanie, 135 în Italia şi 125 în Spania. În schimb, aceeaşi intervenţie costă 67 de euro în Germania, 64 în Olanda, 47 în Danemarca, 46 în Franţa şi numai 18 euro în Polonia şi 8 în Ungaria, motiv pentru care aceasta din urmă a devenit ţinta preferată a pacienţilor europeni, notează ziarul La Repubblica.


COSTURI LA MINUT. Pacienţii din Vest se plâng de costurile uriaşe ale manoperei în ţările mai dezvoltate ale continentului – la Londra, de exemplu, manopera costă 2,88 de euro pe minut, în timp ce la Budapesta ea nu depăşeşte 9 eurocenţi. Asociaţia dentiştilor britanici susţine că studiul nu este exact, pentru că a fost luat în analiză un eşantion reprezentativ. Reinhard Busse, profesor la Politehnica din Berlin şi şeful echipei care a efectuat studiul, a subliniat însă că, fără nici o intenţie polemică, scopul studiului era doar acela de "a ajuta guvernele să planifice cuantumul rambursărilor în cazul în care, după cum este previzibil, fenomenul turismului dentar va creşte".

×
Subiecte în articol: externe