x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dezvăluiri din sistem. Inspecţia Judiciară primea informaţii de la SRI prin intermediul CSM

Dezvăluiri din sistem. Inspecţia Judiciară primea informaţii de la SRI prin intermediul CSM

de Ion Alexandru    |    28 Mar 2019   •   11:52
Dezvăluiri din sistem. Inspecţia Judiciară primea informaţii de la SRI prin intermediul CSM

Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a făcut, ieri, dezvăluiri în faţa comisiei de concurs de la Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu protocolul pe care, în urmă cu doi ani, instituţia pe care o conduce l-a încheiat cu Serviciul Român de Informaţii. Acesta a afirmat că, anterior semnării protocolului, inspectorii erau nevoiţi să meargă periodic la sediul CSM, care avea, de asemenea, încheiat un protocol cu SRI, pentru a primi informaţii de la acest serviciu.

Informaţia a fost făcută de Lucian Netejoru în timp ce era intervievat de comisia de concurs, constituită în vederea desemnării noului inspector-şef al Inspecţiei Judiciare, acesta fiind singurul candidat. Astfel, Netejoru le-a spus membrilor comisiei de examinare că, înainte de semnarea protocolului de colaborare dintre Inspecţia Judiciară şi SRI, se primeau informaţii de la serviciul secret, prin intermediul CSM, în baza unui alt protocol încheiat de această din urmă instituţie cu Serviciul Român de Informaţii. “Inspectorii Inspecţiei Judiciare erau nevoiţi să se deplaseze periodic la CSM, care primea aceste informaţii, şi noi eram solicitaţi să le vedem”, a precizat Netejoru. “Pentru a se pune capăt acestei situaţii, Inspecţia Judiciară a optat pentru încheierea unui acord propriu cu Serviciul Român de Informaţii, pentru a evita intermedierea CSM”, a adăugat acesta.

Şeful Inspecţiei Judiciare susţine că SRI a informat rar instituţia şi că nicio acţiune disciplinară nu a  fost întemeiată pe informaţiile furnizate de serviciul secret. Mai mult, nicio astfel de informaţie nu a fost transmisă de la Inspecţia Judiciară către SRI, chiar dacă protocolul prevedea acest lucru. Protocolul Inspecţiei Judiciare cu SRI a fost încheiat în anul 2016 şi a fost denunţat şi făcut public în luna octombrie a anului trecut, după ce, în martie, a fost declasificat şi şi-a încetat efectele. Documentul prevedea modul de cooperare dintre Inspecţia Judiciară şi SRI, prima instituţie având obligaţia să raporteze serviciului secret despre modul cum a folosit datele furnizate. Din partea Insecţiei Judiciare a semnat chiar Lucian Netejoru, iar din partea SRI, semnatar a fost Florian Coldea.

 

Kovesi, “fiartă” la foc mic

Tot ieri, la CSM, au avut loc noi termene în două dosare disciplinare care o privesc pe fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Într-unul dintre acestea, Kovesi este judecată disciplinar pentru modul în care a inserat informaţii nepublice în legătură cu un dosar instrumentat de DNA Ploieşti, informaţii pe care le-a folosit într-un comunicat de presă al DNA structurii centrale. Kovesi a venit, la aceste audieri, cu mai mulţi procurori DNA, inclusiv cu purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Lidia Săplăcan, în calitate de martori ai apărării.

Secţia de Procurori de la CSM a amânat luarea unei decizii de sancţionare sau de “achitare” a lui Kovesi, pentru data de 8 mai. Şi cauza disciplinară în care Kovesi este judecată disciplinar împreună cu fostul ei adjunct, Marius Iacob, în “dosarul Decaparea”, a fost amânată pentru 8 mai.

De altfel, ieri, a avut loc o nouă rundă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European al Consiliului Uniunii Europene în vederea desemnării noului procuror-şef al Parchetului European, după ce negocierile de acum două săptămâni au eşuat. Până la închiderea ediţiei, cele două părţi nu au anunţat vreun rezultat.

×