Pentru a treia oară, în mai puţin de două luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tras iarăşi la sorţi componenţa completurilor de cinci judecători. De această dată, hazardul a făcut ca preşedinta ÎCCJ să nu se extragă pe ea însăşi din bolul pregătit. În schimb, bilele au generat un prim complet penal din care vor face parte trei dintre judecătorii pentru care foarte rar există termenul “achitare”: Iulian Dragomir, Ionuţ Matei şi Horia Valentin Şelaru. Ultimul a fost procuror şi ex-consilier al Laurei Codruţa Lovesi. Ce politicieni importanţi, cu dosare în apel la ÎCCJ, vor încăpea pe mâna acestui complet şi cine a scăpat de acesta, urmează să aflăm în continuare.
Completul 1 Penal, desemnat, ieri, prin tragere la sorţi, adună la un loc trei nume controversate. Horia Valentin Şelaru este unul dintre ele. La extragerea de la sfârşitul anului trecut, Şelaru nu a ieşit din “pălăria” Cristinei Tarcea, însă, iată, acum lucrurile au revenit la “normal”. Al doilea nume tras la sorţi să facă parte din acelaşi complet este vicepreşedintele ÎCCJ Iulian Dragomir. Şi, ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, destinul a făcut ca al treilea judecător care va face parte din Completul Penal 1 să fie vestitul Ionuţ Matei. Asupra celor trei judecători planează suspiciunea că fie “joacă” cu sistemul, fie se află pe “culoar”, fie pronunţă rareori achitări în cauzele pe care le judecă. Ceilalţi doi magistraţi care fac parte din acest complet sunt Iulia Alexandra Rus şi Constantin Epure.
În aceste condiţii, este mai mult decât interesant de aflat ce personalităţi care se judecă în apel la Înalta Curte au avut neşansa ca dosarele lor să fie repartizate aleatoriu acestui complet. Unul dintre politicienii aflaţi în această situaţie este fostul senator PSD Viorel Hrebenciuc, achitat la fond, dar judecat în apel de cei trei judecători. Primul termen va avea loc în 14 ianuarie. Al doilea “VIP” este Victor Ponta, de asemenea, achitat la fond, iar al treilea este amicul său, Sebastian Ghiţă, tot achitat în primă instanţă. De asemenea, la acelaşi Complet 1 Penal, a ajuns şi dosarul în care se judecă apelul în cauza fostului deputat PSD Cristian Rizea. DNA este apelantul în toate cele trei cauze.
Lui Dragnea i-a trecut “glonţul” pe la ureche
Există, însă, şi un personaj greu care a scăpat, ca prin urechile acului, să fie judecat în apel de Completul C1. Liviu Dragnea, preşedintele PSD. Dosarul său, în care a fost condamnat, pe fond, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, fusese repartizat, până în 19 decembrie, acestui complet. Însă, după re-repartizarea aleatorie, cauza a ajuns la Completul C2. Reamintim că, anul trecut, din Completul C1 a făcut parte, de asemenea, vicepreşedintele ÎCCJ, Iulian Dragomir.
Nu vor fi judecaţi de Completul C1 nici preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nici secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, cauzele lor fiind repartizate Completurilor C2, respectiv C3. Primul este alcătuit din judecătorii Simona Cîrnaru, Oana Burnel, Anca Mădălina Alexandrescu, Dan Andrei Enescu şi Simona Cristina Neninţă, iar al doilea din Luciana Mera, Ioana Bogdan, Lavinia Lefterache, Marius Foitoş şi Ana Hermina Iancu
Cristina Tarcea a rămas pe dinafară
În timp ce Horia Valentin Şelaru a ieşit la tragerea la sorţi de ieri, preşedinta Înaltei Curţi, Iulia Cristina Tarcea, nu va face parte, anul acesta, din componenţa vreunui complet de cinci judecători în materie civilă. Numele ei nu a fost extras. Cele trei completuri civile desemnate pentru anul 2019 arată astfel: Completul C1 - Carmen Popoiag, Iulia Manuela Cîrnu, George Bogdan Florescu, Cezar Hîncu, Claudia Marcela Canacheu; Complet C2 - Sorinela Alina Macavei, Mirela Vişan, Ianina Grădinaru, Mona Magdalena Baciu, Adriana Gherasim; Complet C3 - Mihaela Paraschiv, Paulina Brehar, Rodica Zaharia, Veronica Năstase, Rodica Voicu.
Hazard. Toţi “periculoşii” de la Înalta Curte fac parte din acelaşi complet