x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Dezastru după controale ANPC în Giurgiu: jumătate din operatori au activitatea oprită temporar

Dezastru după controale ANPC în Giurgiu: jumătate din operatori au activitatea oprită temporar

28 Aug 2022   •   17:35
Dezastru după controale ANPC în Giurgiu: jumătate din operatori au activitatea oprită temporar
Sursa foto: sergeyryzhov/Getty Images/iStockphoto

Jumătate dintre operatorii economici din Giurgiu au activitatea oprită temporar, în urma controalelor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au constatat mai multe nereguli.

Potrivit ANPC, în perioada 22-26 august 2022, în cadrul campaniei Caravana Consumatorilor, echipe mixte ale Comisariatelor Regionale din Regiunile Sud Muntenia și București-Ilfov au făcut verificări la operatori economici care activează în comerț, producție și comercializare de pâine, produse de panificație și simigerie, precum și în alimentație publică, din județul Giurgiu.

„Interesant este că, în urma fiecărei acțiuni de amploare, apar bârfe legate de implicarea politicului sau a te miri cărui altui interes. Este greu de crezut pentru unii că singura noastră sursă de inspirație sunteți dumneavoastră, consumatorii, și, în urma mesajelor primite, am ales să desfășurăm toate acțiunile de acest fel. Gândacii, mizeria și produsele neconforme nu au culoare politică. Încurajez toți consumatorii să ne transmită mesaje cu nereguli și, în timpul cel mai scurt, vom fi acolo”, a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Au fost controlați 89 de operatori economici și, din cauza neregulilor majore constatate de echipele de comisari, le-au fost aplicate sancțiuni.

Astfel, au fost date 150 amenzi contravenționale, în valoare de peste 1,5 milioane de lei. Au fost opritee definitiv de la comercializare produse în valoare de peste 190.000 lei. Un număr de 44 de operatori, cam jumătate dintre cei controlați. au fost puși să oprească temporar prestarea de servicii până la remedierea deficiențelor. De asemenea, s-a propus închiderea temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 19 puncte de lucru verificate.

Echipele de control au constat la mai multe unități prestarea serviciului de alimentație publică în condiții necorespunzătoare: utilizarea unor spații de depozitare și blocuri alimentare insalubre, cu gândaci vii, insecte moarte, utilizarea unor incinte de lucru neigienizate cu paviment deteriorat, utilizare unor materii prime nesigure: fără elemente de identificare și caracterizare, cu mucegai, cu data durabilității minimale depășită, folosirea unor utilaje și instrumente detetriorate, neigienizate, cu strat grosier de grăsime întărită și praf.

În secțiile de producție a pâinii și produselor de panificație se foloseau spații de depozitare insalubre, iar materiile prime se păstrau la temperaturi necorespunzătoare, utilajele folosite erau neigienizate și au fist găsiți gândaci vii în spațiile de lucru. În simigerii, materiile prime erau depozitate la temperaturi necorespunzătoare. se foloseau spații neigienizate, iar mijloacele de măsurare nu aveau verificare metrologică.

În magazine, insoectorii au găsit că se comercializau produse periculoase (jucării cu caracteristici care pot pune sănătatea și chiar viața copiilor în pericol), dar și produse alimentare cu caracteristici neconforme (cu modificări organoleptice, produse care prezentau arsuri de congelare etc.) sau produse alimentare cu data durabilității minimale depășită. De asemenea, se comercializau produse cu deficiențe de etichetare, nu erau respectate temperaturiile de depozitare/expunere recomandate de producători, se foloseau spații de depozitare/comercializare neigienizate, cu paviment deteriorat, instalații electrice cu improvizații, vitrine de expunere a produselor neigienizate, cu strat gros de gheață, praf, resturi de produse, insecte, iar monitorizarea temperaturii agregatelor frigorifice lipsea.

(sursa: Mediafax)

×