x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cod roşu de gheaţă! Pârtiile Carp, Târle şi Papagal sunt închise

Cod roşu de gheaţă! Pârtiile Carp, Târle şi Papagal sunt închise

22 Feb 2019   •   15:12
Cod roşu de gheaţă! Pârtiile Carp, Târle şi Papagal sunt închise

Salvamont Sinaia anunţă, vineri, că pârtiile Carp, Târle şi Papagal sunt închise şi le recomandă turiştilor să nu se aventureze la schiat în afara pârtiilor amenajate, din cauza pericolului creat de gheaţa de sub zăpadă.

"Cod roşu de gheaţă. Pârtiile Carp, Târle şi Papagal sunt închise. Vă rugăm nu vă aventuraţi off-piste!", este mesajul transmis de Salvamont Sinaia pe pagina de Facebook.

Turiştii sunt asiguraţi că pârtiile amenajate sunt sigure pentru schiat, pericolul putând să apară dacă schiorii se aventurează în afara pârtiilor.

"Sunt pârtiile foarte îngheţate de la cota 2.000 spre 1.400, în afară de drumul de vară unde e intrarea pe Poteca Dracului. Recomandarea pentru turişti ar fi să nu intre în zonele de off-piste, este foarte îngheţat şi dacă derapează şi cad e posibil să nu se mai oprească până în fundul văii. Să fie echipaţi corespunzător, totdeauna când mergi la munte trebuie să ai echipamentul potrivit, fie iarnă, fie vară. Acelaşi lucru legat de traseele montane, pe pantele foarte înclinate e gheaţă şi recomandat ar fi ca turiştii să poarte colţari la bocanci pe porţiunile de gheaţă", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, şeful Salvamont Sinaia, Nicolae Cojanu.

Potrivit acestuia, majoritatea traseelor montane din Prahova sunt închise iarna.

"Noi avem un singur traseu care pleacă din Sinaia cota 1.400 - cota 2.000 - Piatra Arsă - Babele - Omu, este singurul traseu deschis iarna. Dar şi pe acest traseu sunt anumite porţiuni cu gheaţă şi acolo trebuie mare grijă şi eventual să îşi pună colţari", a precizat Nicolae Cojanu.

El a spus că la Sinaia a început să ningă şi s-a aşternut un strat mic de zăpadă, iar turiştii sunt aşteptaţi în acest weekend la munte.

"Acum a început să ningă, s-a pus un strat mic de zăpadă. Deci am spus care sunt recomandările, iar pe pârtiile de schi amenajate nu e niciun fel de problemă. Pentru schiori cele mai mari probleme apar atunci când ies de pe pârtiile amenajate. Pe off-piste nu e recomandat când e pericol de avalanşă sau când e gheaţă", a mai spus şeful Salvamont Sinaia.

Pentru drumul spre munte, poliţiştii recomandă şoferilor să circule cu prudenţă, mai ales în contextul avertizării meteo de răcire a vremii emise pentru următoarele zile.

"Având în vedere faptul că în această perioadă este posibil ca partea carosabilă să fie acoperită de zăpadă sau polei, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită efectuarea manevrelor în siguranţă. Vă recomandăm, de asemenea, să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să verificaţi starea autovehiculului", informează IPJ Prahova.

Poliţiştii reamintesc că e nevoie de anvelope de iarnă când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

"Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă dacă autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie păstrată o distanţă considerabil mai mare atunci când carosabilul este umed sau acoperit de zapadă", mai precizează reprezentanţii IPJ Prahova. AGERPRES

×